Matematik

Andengradspolynomium fatter nada

01. september 2010 af Podr (Slettet) - Niveau: B-niveau

Sidder og har om andengradspolynomiumer eller hvordan det staves og fatter bare nada..

kordinaterne for "c" er (0,c) - x-kordinatet er 0 da c er det sted grafen skære y-aksen

f(x0) = c  ->  ax02+bx0+c = c  ->  ax02+bx0=0  ->  x0(ax0+b)=0

Så langt er jeg med.. for hvis man putter 0 ind på x's plads giver det hele 0

Så står der x0=-(b/a)    ... Hvor fanden får de det fra?

x0*(a*(-b/a)+b) = x0*(-b+b)=0

Hvor får de den rækkefølge har de bare prøvet sig frem eller er der en mening med det eller hvad?

.. Senere står der så

f(-b/2a) = (4ac-b2) / 4a = ... = -d / 4a

Hvor kommer de der 4a pludselig fra? og 4ac?

Der ud over så jeg på www.frividen.dk hvor hun forklare hvordan man differentiere ligningen eller hvad det hedder.. Ingen fatter nada.. forstår ikke hvordan

f(x) = ax02+bx0+c

kan blive til

f(x) = 2ax + b

Håber virkelig nogen kan hjælpe mig for jeg fatter intet og selvfølgelig har vi fået en praktikant lige netop nu, og han er ikke til meget hjælp


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. september 2010 af mette48 (Slettet)

x0(ax0+b)=0

x0=0 eller (ax0+b)=0

ax0=-b

x0=-b/a

Det kunne se ud til at du skal læse forklaringerne til udregningerne undervejs.

Nu ved jeg ikke hvor du har det her fra og det er erlig talt ikke særlig nemt at hjælpe, når du kun skriver brudstykker af det du henviser til.


Svar #2
01. september 2010 af Podr (Slettet)

Tak, det forklarede en del.

Kan du osse forklare det med hvor de 4ac/4a kommer ind henne og det med differentien

Der står hvordan de kommer frem til f(x) = -b / 2a  (Det forstår jeg da nu..)

videre står der ordret

"Toppunktets y-koordinat fås ved at indsætte denne værdi af x i regneforskriften, dvs. finde funktionsværdien f(-b/a). Vi kan bruge cas til dette og får

f(-b/a) = (2ac-b2)/4a = (-b2-4ac)/4a = -d/4a

Vi har her indført betegnelsen

d = b2 - 4ac"

Mere står der desværre ikke, hvilket er mit problem eftersom jeg ikke forstår det...


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. september 2010 af 1lillemus (Slettet)

Du er her igang med at regne toppunktskoordinaterne ((-b/2a),(-d/4a)) til et andengradspolynomium, ikk? 

ved at opstille ligningen ax02+bx0+c = c og isolere x0 (den x0 som ikke er lig nul) finder du x-koordinaten til hvilken funktionsværdien er  lig y-skæringspunktet.

på grund af symetrien i et andengradspolynomium, må toppunktsx/symetri-akse koordinaten ligge midt imellem.

x0(ax0+b)=0

for at det her skal værre rigtigt så skal enten x0=0 (den skal vi ikke bruge) eller (ax0+b)=0 :-)

 ax0+b=0<->ax0=-b<->x0=-b/a

vores toppunkts-koordinat lægger mellem x=0 og x=-b/a, altså xtoppunkt=-b/2a.

nu har vi x-koordinaten, for at finde y-koordinaten skal vi blot sætte denne ind i funktionen.

f(-b/2a) = a(-b/2a)2+b(-b/2a)+c = ab2/4a2-b2/2a+c = b2/4a-2b2/4a+4ac/4a = (4ac-b2)/4a = -d/4a

deraf ((-b/2a),(-d/4a))

og til det sidste:

nej.

f(x)=ax2+bx+c bliver til f '(x)=2ax+b hvis du differentiere den. men lad det lægge, hvis ikke i har haft om det.


 


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. september 2010 af 1lillemus (Slettet)

Men prøv at tegne det, det hjælper tit med forståelsen.


Svar #5
01. september 2010 af Podr (Slettet)

-1lillemus, tak, nu forstår jeg det i det mindste.. Tak! :D


Skriv et svar til: Andengradspolynomium fatter nada

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.