Matematik

dy/dx i forbindelse med substitution

10. september 2010 af screezer (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Hejsa.

Jeg sidder og er igang med at bestemme nogle ubestemte integraler ved substitution, hvilket jeg har nogle problemer med.

f.eks. denne:

integral(cos(3*x + 4))

Jeg indfører substitutionen eller finder den indre funktion: u=3x+4

Differentierer og isolerer du og dx: du/dx=3 -> du=3*dx -> du/3=dx

Og det her jeg begynder at få problemer.

Jeg ved at jeg nu kan indsætte u i stedet for 3x+4: integral(cos(u))

Og jeg ved (fra TI - regneprogram) at løsningen er sin(3x+4)/3, hvilket altså betyder at du/3 også skal være med i ovenstående -> integral(cos(u))du/3

...

integralet(cos(u)du/3
sin(u)/3
sin(3x+4)/3

Problemet består i at jeg usikker på hvornår du skal indsættes og hvornår dx skal?


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. september 2010 af mathon

                                                           substitution                                      tilbagesubstitution
                              ∫cos(3x+4)dx = (1/3)·∫cos(u)du = (1/3)·sin(u) + k = (1/3)·sin(3x+4) + k


Svar #2
10. september 2010 af screezer (Slettet)

 Yes; mest fordi at jeg ikke forstår "du" og "dx" som begreber. Er det noget du kan forklare?


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. september 2010 af mathon

     

                             u = 3x+4

                             u ' = du/dx = 3

                             du = 3dx
eller
                             dx = (1/3)du


            
      

  


Skriv et svar til: dy/dx i forbindelse med substitution

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.