Fysik

Hastighed

10. september 2010 af Karldenstore (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej allesammen!

Jeg er fuldstændig blank når det kommer til følgende fysik-opgave. Håber nogen kan hjælpe mig!

En mand (mand1) er kravlet op i et træ og vil over til en anden mand (mand2), som sidder i et andet træ. Han griber derfor fat i et tov og svinger sig afsted. Tovet danner til at begynde med vinklen 45 grader med lodret. Da mand1 når over til mand2, er vinklen 30 grader. Tovets længde er 14 meter.

Hvilken fart rammer mand1 mand2 med?


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

Se på forskellen i potentiel energi pr. masse og omregn det til kinetisk energi pr. masse.


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. september 2010 af mathon

                  potentiel energi i stilling 1                      potentiel energi i stilling 2

                        m·g·r·(1-cos(V1))                                   m·g·r·(1-cos(V2))

forskellen i potentiel energi i stødøjeblikket er lig med mand1's kinetiske energi

                     (1/2)·m·v2 = m·g·r·(1-cos(V1) - (1-cos(V2))

                      (1/2)·v2 = g·r·(cos(V2) - cos(V1))

                      v = (2·g·r·(cos(V2) - cos(V1)))½

                     


Svar #3
10. september 2010 af Karldenstore (Slettet)

Problemet er, at jeg ikke har fået massen oplyst :(


Svar #4
10. september 2010 af Karldenstore (Slettet)

#2: Hvad er r for en konstant?


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#3 --- Du har heller ikke brug for massen, se #2. r er pendulets radius (tovets længde).


Svar #6
10. september 2010 af Karldenstore (Slettet)

#2: Det lyder altsammen rigtigt, men ved overhovedet ikke hvad det går ud på :(

Min lærer har ikke gennemgået den ligning du bruger endnu :(


Svar #7
10. september 2010 af Karldenstore (Slettet)

#5: Ok, tak skal du have!


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. september 2010 af mathon

                          v = (2·(9,82 m/s2)·(14 m)·(cos(30º) - cos(45º)))½ = 6,61 m/s = 23,80 km/h


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#6 -- I må have lært om potentiel energi og kinetisk energi. Det er det, du skal bruge, og så lidt geometri.


Svar #10
10. september 2010 af Karldenstore (Slettet)

#8: Du opløfter i en halv fordi (2·(9,82 m/s2)·(14 m)·(cos(30º) - cos(45º)))½ , er kvadratroden af v, ikke?

Den formel du bruger, er der en grundformel, eller er det den man når frem til, efter at have gjort som du gjorde i #2?


Svar #11
10. september 2010 af Karldenstore (Slettet)

#9: Ok, tak :-)


Brugbart svar (0)

Svar #12
10. september 2010 af mathon

i #2          √(x) = x½     

i #8           hvilke eventuelle, specifikke grundformler de forskellige lærere arbejder med er umuligt at udtale
                 sig om


Svar #13
10. september 2010 af Karldenstore (Slettet)

m·g·r·(1-cos(V1))

m·g·r·(1-cos(V2))

Jeg forstår ikke den del der er med fed :(


Svar #14
10. september 2010 af Karldenstore (Slettet)

Kan jeg godt droppe 1-tallet?

Hvorfor er det egentlig vi tager cosinus til vinklen og ikke bare bruger vinklen?


Brugbart svar (0)

Svar #15
10. september 2010 af mathon

i detaljer:

                  potentiel energi i stilling 1                      potentiel energi i stilling 2

                             m·g·Δh1                                                 m·g·Δh2

                             m·g·(r-r·cos(V1))                                    m·g·(r-r·cos(V2))

                             m·g·r·(1-cos(V1))                                   m·g·r·(1-cos(V2))

forskellen i potentiel energi i stødøjeblikket er lig med mand1's kinetiske energi

                     (1/2)·m·v2 = m·g·r·(1-cos(V1) - (1-cos(V2))

                      (1/2)·v2 = g·r·(cos(V2) - cos(V1))

                      v = (2·g·r·(cos(V2) - cos(V1)))½

                     


Brugbart svar (0)

Svar #16
10. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#13 -- Så gå tilbage og læs #2 . Og lav en tegning, så du lettere kan se, hvad der foregår.


Svar #17
10. september 2010 af Karldenstore (Slettet)

Δh1 er altså lig med r·(1-cos(V1))

Hvordan finder du ud af det?


Brugbart svar (0)

Svar #18
10. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#17 -- Lav nu den tegning!!!


Svar #19
10. september 2010 af Karldenstore (Slettet)

Ok


Svar #20
13. september 2010 af Karldenstore (Slettet)

Nu har fået tegnet tegningen og det hele. Jeg forstår bare ikke, hvorfor man skal bruge cosinus, altså f.eks.:

potentiel energi i stilling 1

m·g·Δh1

m·g·(r-r·cos(V1))

m·g·r·(1-cos(V1))

Hvordan når vi frem til dette?


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.