Matematik

Beregning af BNP??

12. september 2010 af fedimana (Slettet)

BNP kan opgøres på tre måder:

  -  Værdien af indenlandsk producerede endelige varer og tjenester opgjort til markedspriser -  Summen af værditilvæksten af alle indenlandsk producerede endelige varer og tjenester opgjort til markedspriser - Faktorindkomsten + produktionsskatter   Kan man sige, at der er nogen sammenhæng mellem dem?    Og hvordan kan man  beregne BNP på hver af de tre ovenstående måder?       

Brugbart svar (1)

Svar #1
12. september 2010 af Economist (Slettet)

Der står jo, hvordan du kan beregne BNP. Alle beregningsformerne er sådan set den samme.

Tager du værdien af indenlandsk producerede endelige varer og tjenester (i markedspriser) og korrigerer for udgifterne til råvarer, halvfabrikata etc, som du skal, hvis du vil opnå BNP, har du pludselig, at det er præcis det samme som værditilvæksten af alle indenlandsk producerede endelige varer og tjenester (i markedspriser). Korrigerer du for produktionsskatter, opnår du et mål for BFI - bruttofaktorindkomsten - så du kan naturligvis også regne modsat - altså hvis du har BFI kan du tillæge produktionsskatterne og da vil du igen have BNP.

Ifølge nationalregnskabet er sammenhængen

BNP målt i markedspriser

- produktsskatter, netto

BVT målt i basispriser

- andre produktionsskatter, netto

BFI målt i basispriser.

Produkts- og øvrige produktionsskatter, netto slås da tit sammen til "produktionsskatter, (netto)", hvoraf du altså har BNP=BFI+produktionsskatter.


Svar #2
12. september 2010 af fedimana (Slettet)

Her er et eksempel en opgave, hvor jeg skal regne BNP'en på de tre forskellige måder. Jeg ved dog ikke om det er korrekt, men har gjort mig et forsøg.. 

Forestil dig en simpel økonomi bestående af to virksomheder og en offentlig sektor.

Virksomhed 1 producerer gær ved anvendelse af arbejdskraft.  Virksomhed 2 producerer øl ved hjælp af gær, arbejdskraft og humle. Humlen må importeres, da den ikke produceres i den indenlandske økonomi. Den eneste produktionsskat er en punktafgift som pålægges den færdige øl.   Virksomhed 1: Omsætning 50 mio. kr., arbejdsløn 30 mio. kr. Virksomhed 2: Omsætning (ekskl. punktafgifter): 1 mia. kr., omsætning (inkl. punktafgifter): 1.23 mia. kr., arbejdsløn: 640 mio. kr., gær: 50 mio. kr., humle: 10 mio. kr.   Jeg skal beregne BNP for denne økonomi på hver af de tre ovenstående måder.     50 mio. - 30 mio. = 20 mio (virksomhed 1)  1 mia. - 1.23 - 640 mio. - 50 mio - 10 mio. = ? (virksomhed 2)    Jeg trækker virksomhedernes omsætning fra deres omkostninger. Er det nogenlunde rigtigt?      

Brugbart svar (1)

Svar #3
12. september 2010 af Economist (Slettet)

Se lige endnu en gang på definitionerne.


Svar #4
13. september 2010 af fedimana (Slettet)

Så det vil sige: Produktionsværdi - forbruget i produktion -  produktafgifter? 


Svar #5
15. september 2010 af fedimana (Slettet)

 Nogen der kan hjælpe? 


Svar #6
15. september 2010 af fedimana (Slettet)

 50 mio.+1 mia.-30 mio.-640 mio.-50 mio. Er det nogenlunde rigtigt? 


Svar #7
15. september 2010 af fedimana (Slettet)

 Hov der skulle selvfølgelig stå 1,23 mia i stedet for 1 mia, da punktafgiften skal tælles i beregningen 


Brugbart svar (1)

Svar #8
15. september 2010 af Economist (Slettet)

Du skal jo også tælle løn med i BNP. BFI er givet ud fra aflønning af ansatte + bruttooverskud af produktion samt blandet indkomst.

Men ja, afgifterne skal også medregnes i BNP.

BFI er forresten - selvfølgelig - målt i faktorpriser, en dum tastefejl i indlæg #1.


Svar #9
15. september 2010 af fedimana (Slettet)

 Så dvs. at jeg rent faktisk skal pluse istedet for? 50 mio.+1,23 mia.+30 mio.+640 mio.+50 mio


Brugbart svar (1)

Svar #10
15. september 2010 af Economist (Slettet)

De 50 mio. kr. fra gær skal kun tælle med én gang. De produceres ét sted (tæller med) og bruges et andet sted (skal trækkes fra i omsætning) ligesom den importerede humle naturligvis heller ikke tæller med, så den skal også trækkes fra.


Svar #11
15. september 2010 af fedimana (Slettet)

 50 mio.+1,23 mia.+30 mio.+640 mio- 10 mio for humlen. 


Svar #12
15. september 2010 af fedimana (Slettet)

 og derefter skal værdien af den samlede produktion af alle indenlandsk producerede endelige vare fratrækkes værdien af det råvare, der købet i udlandet (i dette tilfælde humlen)?  


Svar #13
15. september 2010 af fedimana (Slettet)

 samt omkostningerne til råvarer, som også skal fratrækkes


Svar #14
15. september 2010 af fedimana (Slettet)

 <b style="mso-bidi-font-weight: normal"><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-font-family:Calibri;mso-fareast-theme-font:minor-latin;color:black; mso-ansi-language:DA;mso-fareast-language:EN-US;mso-bidi-language:AR-SA">1,23 mia.+ 640 mio - 10 mio. – 50 mio. = BNP 

 1 mia. + 640 mio. - 10 mio. - 50 mio. = BVT


Brugbart svar (1)

Svar #15
15. september 2010 af Economist (Slettet)

Jeps. Det sidste er dog BFI og ikke BVT, det følger af, at du kun opererer med produktionsafgifter, hvilket dækker både produktafgifter og øvrige produktionsafgifter, og du kan ikke finde frem til BVT uden at skelne.


Svar #16
16. september 2010 af fedimana (Slettet)

 1 mia.(virk. 2 omsætning) + 50 mio (virk. 1 omsætning).  - 50 mio.(gær) - 10 mio.(humle)  = BVT  Dvs. produktionsværdien minus råvarer? 


Svar #17
16. september 2010 af fedimana (Slettet)

 Nej, det er slet ikke sådan jeg skal beregne det  kan jeg se nu. Får det til at være 1 mia. 


Brugbart svar (2)

Svar #18
18. september 2010 af Economist (Slettet)

Hvis jeg lige skal gøre det ordentligt, så har du, at

BFI: 50 mio. + 1 mia. - 50 mio. - 10 mio. = 990 mio. kr.

BNP: 50 mio. + 1,23 mia. - 50 mio. - 10 mio. = 1,13 mia. kr.

Det ser dog også ud til, at det var det, du nåede frem til til sidst.


Skriv et svar til: Beregning af BNP??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.