Matematik

Svært brøkregnestykke

13. september 2010 af ick (Slettet) - Niveau: C-niveau

 Hej.

Er kommet til et brøkregnestykke i min aflevering, som er ret svært! håber virkelig nogen kan hjælpe:

4 1/7 - 6 3/4 : 2 2/3 + 1 1/6 = ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#0 -- Skal der være parenteser

(4 1/7 - 6 3/4) : (2 2/3 + 1 1/6) ? , eller mener du

4 1/7 - (6 3/4 : 2 2/3) + 1 1/6 ? , eller noget helt tredje?


Brugbart svar (1)

Svar #2
13. september 2010 af Krabasken (Slettet)

[ (4 1/7 = 29/7) - (6 3/4 = 27/4) ] / [ ((2 2/3 = 8/3) + 1 1/6 = 7/6) ]

[ (29/7 = 116/28) - (27/4 = 189/28) ] / [ (8/3 = 16/6) + (7/6) ]

[ (116-189) / 28 ] / [ (16 +7) / 6 ]

[ -73/28 ] / [ 23/6 ]

MAN DIVIDERER MED EN BRØK VED AT GANGE MED DEN OMVENDTE :

(-73/28) * (6/23)

(-73/28) * (6/23)

(-73*6) / (28*23)

= -219/322

(= -0,68)

Nu har jeg regnet den for dig - til gengæld skal du love, at gennemgå den L-A-N-G-S-O-M-T , så du forstår alt,

hvad jeg har gjort, ellers lærer du intetsomhelst - ok?  ;-)


Svar #3
13. september 2010 af ick (Slettet)

 ok, mange tak. prøver nu at forstå den! :)


Svar #4
13. september 2010 af ick (Slettet)

 allerede i anden linje er jeg gået lidt død! hvad mener du med:

[ (29/7 = 116/28) - (27/4 = 189/28) ] / [ (8/3 = 16/6) + (7/6) ]

hvor får du 116 fra? og hvor kommer 28 fra?


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. september 2010 af Krabasken (Slettet)

Jeg sætter brøkerne i tælleren på fælles brøkstreg vha. fællesnævneren 28

- og brøkerne i nævneren på fælles brøkstreg vha. fællesnævneren 6

29/7 skal forlænges med 4  til 116/28 for at passe på den fælles brøkstreg med fællesnævneren 28


Svar #6
13. september 2010 af ick (Slettet)

 okay.. jeg har ikke rigtig hørt om fælles brøkstreg før - hvad er det?


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. september 2010 af Krabasken (Slettet)

Cecilie - det er VIGTIGT og på høje tid, du finder "fælles brøkstreg" i din mat-bog og læser det, SÅ DU FORSTÅR DET!

Du vil komme ud for det gang på gang - osse til eksamen !!!

plzzz - for din egen skyld !


Svar #8
13. september 2010 af ick (Slettet)

 ok ok!!!

har ikke fået min mat-bog endnu, men den kommer snart.

kan godt huske jeg havde noget om det i syvende, men har ikke hørt om det siden! googler det lige....


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. september 2010 af Krabasken (Slettet)

Top ! ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #10
13. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#8 -- Det er jo netop det. Det her er noget, du skulle have lært i børneskolen.


Svar #11
13. september 2010 af ick (Slettet)

 haha. børneskolen?

Krabasken - for at kunne lave en fælles brøkstreg skal man jo have to tal og enten plusse eller minusse.

du har bare skrevet: 4 1/7 = 29/7?

kan ikke forstå hvad du har gjort..


Brugbart svar (0)

Svar #12
13. september 2010 af Krabasken (Slettet)

Det er simpelthen for at spare en hel ekstra linie med forklaring på, hvordan jeg får lavet det blandede tal 4 1/7 om til en uægte brøk, for blandede tal er noget, man starter og slutter med., men de er hundesvære at regne med.


Svar #13
14. september 2010 af ick (Slettet)

 vil du så ikke skrive den ekstra linje her med udregninger? så er du sød!


Brugbart svar (0)

Svar #14
14. september 2010 af Krabasken (Slettet)

(4 1/7 - 6 3/4) : (2 2/3 + 1 1/6)
Vi har altså 4 brøker, som vi skal have "gjort klar" hver for sig. inden vi kan bringe dem sammen.

4 1/7 laver vi om til syvendedele. Det bli'r (7 *4 + 1 = 29) syvendedele
-6 3/4 - - - - fjerdedele. - - - minus(4 * 6 + 3 = 27) fjerdedele
2 2/3 - - - - trediedele. - - (3 * 2 + 2 = 8) trediedele
1 1/6 - - - - sjettedele. - - (6 * 1 + 1 = 7) sjettedele
Nu er vi kommet af med de blandede tal, som er så upraktiske at regne med.
Så nu hedder stykket: (29/7 - 27/4) / (8/3 + 7/6)

Så skal vi have sat på fælles brøkstreg, for at brøkerne kan "møde hinanden"
Fællesnævneren for de to første er 7 * , altså 28
Den første skal forlænges med 28/7=4, altså bli'r den (4*29)/(4*7) = 116/28
Den anden skal forlænges m. 28/4=7, altså bli'r den (8*-27)/(7*4) = -189/28
Da de to sidste ikke skal plusses eller minusses med de to første behøver de ikke at have samme fællesnævner, men kan have deres egen. Den bli'r 6, for her går 3 også op.
Den første skal forlænges med 6/3=2, altså bli'r den (2*8)/(2*3) = 16/6
Den anden er allerede sjettedele, så den er grydeklar: 7/6

Nu kan vi parvis sætte dem på fælles brøkstreg, altså (116-189) / 28 =
-73/28 og (16+7)/6 = 23/6

Nu har vi altså -73/28 divideret med 23/6. Reglen siger, at man dividerer med en brøk ved at gange med den omvendte, altså -73/28 * 6/23 eller
(-73 * 6) / (28 * 23) = -438 / 633 forkortes med 2 til -219/322  ( = ca. -0,68)
(læs videre) 

Gennemgå det L-A-N-G-S-O-M-T og tænlk over hvert led, til du forstår det. Først da går du videre til næste linie. Er der stadigvæk noget, du ikke forstår, så skriv igen ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #15
14. september 2010 af Krabasken (Slettet)

I 3. afsnit 2. linie er der faldet et 4-tal ud. Der skulle have stået:

Fællesnævneren for de to første er 7 * 4 , altså 28
 


Skriv et svar til: Svært brøkregnestykke

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.