Matematik

Lav og løs ligninger

14. september 2010 af abforever (Slettet)

opgave 1   Karen er halvt så gammel som sin far, som er 4 år ældre end Karens mor. karens mor var 21 da hun fik karen. hvor gammel er karen?

(21+4)*2=x*½

ved ikk om det er i nærheden af rigtigt.

Opgave 2. Af en dynge ægte lotusblomster blev en trejdedel, en femtedel og en sjettedel ofret til guderne Siva, Vishnu og Solen; en fjerdedel blev foræret til Bhavani. de sidste seks blomster blev givet til den ærværdige lærer. Sig hvor mange blomster der er.

Her ved jeg slet ikk hvordan jeg skal gribe noget som helst an. der skal også her laves en ligning som skal løses. jeg kan godt løse ligninger så længe det er tal. kommer der bogstaver i opgaveformuleringen bliver det sort.

Hjælp, på forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. september 2010 af TwinsRock (Slettet)

opg 1

(21+4)*2 = x*½  er dit eget bud ikke?

du har fat i noget, men hvorfor synes du (21+4) skal ganges med 2? det er kort sagt den eneste fejl i ligningen...

opg 2

hvis du nu starter med at lave en tredjedel, en femtedel og en sjettedel og en fjerdedel om til samme nævner og husker at få tælleren med, så er de sidste 6 blomster resten. den del af brøken de 6 blomster svare til, Vil de andre dele også svare til. gi´r det mening?

håber det kan hjælpe dig på vej!


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

Opg 1. Kald Karens alder K, faderens alder F, og moderens alder M. Omsæt oplysningerne til ligninger:

Karen er halvt så gammel som sin far : K = F/2

som (Karens far) er 4 år ældre end Karens mor: F = M+4

Karens mor var 21 da hun fik Karen: M = K+21

Vi har nu tre ligninger med 3 ubekendte, der simplest løses ved substitution.

Indsæt den 3. ligning i den 2. :

F = M+4 = (K+21)+4 = K+25 , og indsæt dette i den første ligning:

K = F/2 = (K+25)/2 , hvoraf K = 25 , F = 50, M = 46 . Karen er altså 25 år gammel.

Opg 2. Efter at 1/3, 1/4, 1/5 og 1/6 er ofret eller foræret væk, er der

1 -1/3 -1/4 -1/5 -1/6 = (60-20-15-12-10)/60 = 3/60 = 1/20 tilbage og de svarer til 6 blomster. Der var altså oprindelig 20 gange så mange blomster, altså 6·20 = 120 blomster.


Svar #3
14. september 2010 af abforever (Slettet)

Torben. aller først tak for din hjælp. jeg brugte 2 talet fordi jeg ville have et helt tal for både datteren og faren. jeg vidste faren var 25 da karen blev født og tænkte, 2 gange hans alder som 25 årig så har jeg både datterens og farens alder.

Andersen 11. også mange tak for din hjælp, det har sgu hjulpet med jer begge to, for nice!!


Skriv et svar til: Lav og løs ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.