Matematik

eksponentiel vækst

17. september 2010 af mary94 (Slettet)

Befolkningstallet i et land vokser med 1,8% om året. Det vokser altså eksponentielt. I 1920 var der 17 mill. indbyggere i landet.

a) beregn grundtallet for den eksponentielle vækst
b) lad x betegne antallet af år efter 1920, og opskriv en forskrift for befolkningstallet.
c) hvor stor var befolkningen i 1932 ?
d) hvor stor vil befolkningen være i år 2052, hvis væksten fortsætter uændret ?
e) Hvilket år passerer befolkningstallet 20 mill. ?

På forhånd tak : )


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. september 2010 af ramme2 (Slettet)

1,8% =0,018   væksten 0,018 har fremskrivningsfaktoren  a=0,018+1 = 1,018    indbyggertallet på begyndelsestidspunktet b =17mil.

c  1932 er 12 år efter 1920    t=12       f(20) = b*a12   du har allerede fundet a og b

d 1952      32 år efter   1920  t=32 

e         f(t)=20mil         20mil= b*at   løs ligningen for t , isoler t brug logaritmer 


Svar #2
17. september 2010 af mary94 (Slettet)

Tak for hjælpen ..

Men i d) skal den give 173 mio. ( står der i facit ) .. jeg regner det ud på denne måde :
y = 17 · 1,01832  = 30,08 .. ? :S


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. september 2010 af ramme2 (Slettet)

Jeg ved ikke hvorfor der står sådan i facitlisten. Men med en årlig tilvækst på kun 1,8% om året og i løbet af 32 år kan 17millioner indbyggere umuligt blive 173 millioner indbyggere.  


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. september 2010 af mathon

                          17·1,018132 ≈ 179


Svar #5
18. september 2010 af mary94 (Slettet)

Jaa .. nu har jeg så lavet den til 17 · 1,018 130 = 172,8 .. Det ret tæt på 173, som skal være resultatet : ) ..

Men i e ) .. Hvordan skal jeg isolere t og samtidig bruge logaritmer ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. september 2010 af ramme2 (Slettet)

Beklager jeg havde set  forkert på årstallene. Det var 2052 og ikke 1952.

20 mil = 17mil*1,018t          opgave e

20mil/17mil =1,018t               divider med 17mil

log(20/17) =t * log 1,18    tag logaritmen på begge sider af lighedsteget. Tiden t kan stå uden for logaritmetegnet fordi det er en potens

t= log(20/17) / log1,18     t isoleres. Der divideres med log 1,18 på begge sider af lighedstegnet.

Regn t ud på lommeregnen og læg tallet til begyndelsesåret 1920.    Jeg er på arbejde og har desværre ikke nogen lommeregner med logaritmer til rådighed.


Skriv et svar til: eksponentiel vækst

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.