Matematik

løs ligningen

19. september 2010 af stskru (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa er der nogen der kan hjælpe...

Er godt nok lidt i tvivl om hvad jeg skal gøre her...

1/2^x = 5/8^x+3


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. september 2010 af mathon

      brug CAS-beregning
       


Svar #2
19. september 2010 af stskru (Slettet)

Ja det ville jeg skam også gerne... men det må vi ikke for vores lære...det hele skal vises i bidder


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. september 2010 af mathon

står der

       1/(2x) =  5/(8x) + 3 ??


Svar #4
19. september 2010 af stskru (Slettet)

Den første del er rigtig den anden del +3 er med i (8^x+3)....

skal jeg sætte potensen udenfor så det bliver (1/2)^x = (5/8)^x+3 og i så fald hvad gør jeg så...


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. september 2010 af mathon

er grundmængden R ?


Svar #6
19. september 2010 af stskru (Slettet)

ja


Svar #7
19. september 2010 af stskru (Slettet)

ved ikke om det er rigtigt men skal jeg tage

ln(1/2^x) = ln(5/8^x+3)

(x)ln(1/2) = (x+3)ln (5/8)

X= (x+3) ln(5/8) / ln(1/2)

Er jeg helt galt på den...


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. september 2010 af tidie10 (Slettet)

  Hvis du har Calculus A Complete Course Seventh Edition.

Så kan du slå op under side 175, "properties of the natural logarithm".

Derefter anvende formlerne: (ii), (iii) og (iv).

regel (ii): ln(1/x) = -ln(x).

Du starter med at benytte denne formel, på venstre side.

1/2x = -ln(2x).

Herefter anvender du regel (iii) på højre side: ln(x/y) = ln(x) - ln(y).

5/8x+3 = ln(5) - ln(8x+3).

Herefter kan du sætte dem sammen igen og så får du ligningen:

-ln(2x) = ln(5) - ln(8x+3).

Du kan nu anvende regel (iv): ln(xr) = r*ln(x).

- ln(8x+3) = (x+3)*(-ln(8)).

Du ganger nu parenteserne ud og får:

-ln(8x+3) = -3(x+3)ln(2).

Hvilket vi kan reducér til:

-ln(8x+3) = -x-9*ln(2).

Vi skal nu også omskrive venstre siden:

-ln(2x) = (x)*(-ln(2))

Du ganger nu parenteserne og får:

-ln(2x) = -x*ln(2)

Vi skriver nu ligningen op igen med de nye variabler:

-x*ln(2) = ln(5)-x-9*ln(2).

Flytter ln(2) over på højre side og får:

-x = (ln(5)*-x-9*ln(2)) / (ln(2)).

Flytter nu -x over på venstre siden. (så x'erne står sammen):

((-x)*(-x)) = (ln(5)-9ln(2)) / (ln(2)).

Ganger nu parenteserne ud på venstre siden og får:

x2 = (ln(5)-9ln(2)) / (ln(2)).

Hvilket er det samme som:

2x = (ln(5)-9ln(2)) / (ln(2)). Fordi vi ved at "xa = a*xa-1).

Vi finder nu x, ved at gange 2 med ln(2) i nævneren.

dvs. resultatet kommer til at se således ud:

x = (ln(5)-9ln(2)) / (2 ln(2))


Sådan her vil jeg tro opgaven skal løses (:

~MHD~


Svar #9
20. september 2010 af stskru (Slettet)

hold da op hvor er det bare dejligt.... havde helt opgivet...blev ved med at få nye forskellige resultater...

1000 tak skal du have...


Svar #10
03. oktober 2010 af stskru (Slettet)

vil bare lige tilføje for andres skyld at den første del af opgaven er ok men den sidste er forkert...


Skriv et svar til: løs ligningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.