Matematik

Eksponentiel funktion

20. september 2010 af zyzrack (Slettet) - Niveau: B-niveau

En bestem type minivindmølles årlige produktion af elektrisk energi kan betegnes ved hjælp af formlen E=014*x2

En familie ønsker at udskifte sin minivindmølle med en ny med 50% større årlig produktion,

Hvor mange procent skal vingerne på den nye vindmølle være længere end vingerne på den gamle?

Jeg ved ikke hvordan jeg skal bestemme dette. så jeg ville blive meget glad hvis der var en der ville fortælle mig hvordan(: På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. september 2010 af mathon

                                               E2/E1 = (x2/x1)2

                                               1,5 = (x2/x1)2                                      hvoraf vingelængdeforholdet

                                               x2/x1 = √(1,5) = 1,22474

                                               (x2-x1)/x1 = 1,22474 - 1 = 0,22474 ≈ 22,5%

......................................................................

benyttet er
                         a/b = c  ⇔  (a-b)/b = c - 1


Svar #2
20. september 2010 af zyzrack (Slettet)

Jeg er måske nok en smule dum, men jeg kan ikke rigtig forstå hvordan du gør.

Kan du forklare det så en gemen gymnasieelev finder det forståeligt?


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. september 2010 af ramme2 (Slettet)

E=0,14*x2  potensfuntion      f(x) = b*xa 

Hvis energiproduktionen E skal være 50 % større er  E= 1 + 0,5 = 1,5                   vindmøllernes længde = x

1,5 = x2   ⇒ x = √1,5    når du finder % stigningen bruger du ikke konstanten 0,14 til noget

⇒  x = 1,2247    der trækkes 1 fra fordi der er fremskrivningsfaktoren der er fundet og ikke %-stigningen.

1,2247-1 = 0,,2247 ~ 22,5%            Nemt nok når opgaven er lavet i forvejen.


Skriv et svar til: Eksponentiel funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.