Matematik

hjælp til matematik opgave, den er svær

22. september 2010 af hjæææælp (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej jeg sidder med en opgave, som jeg ikke kan komme videre med. sådan lyder spørgsmålet

 vi har en funktion f, der er bestemt ved

f(x) = x3 * kx2 + 3x + 4

hvor k = et tal 

opgaven: bestem de værdier af k, for hvilke f er en voksende funktion 

vi differentierer f(x)

f '(x) = 3x3 + 2 kx + 3

andengradspolynomium med koefficienter

a = 3 , b = 2k , c = 3

hvordan kommer jeg videre

(læreren har sagt, at der ingen rødder er og diskriminenten er negativ, men hvordan kommer han frem til det?

så sagde han endvidere jeg skulle regne en anden andengradsligning ud og tegne)

nogle der kan gennemskue? opgaven er uden hjælpemidler


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. september 2010 af peter lind

Hvis andengradspolynomiet ikke har nogle rødder d.v.s. hvis diskriminanten er negativ har f'(x) samme fortegn for alle x. Du kan let se ved at finde f'(0) at dette betyder at f'(x) > 0 for alle x.


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. september 2010 af Erik Morsing (Slettet)

k=signum(-x)*k<½signum(-x)*(-3x2-3)/x, hvorfor skrive a, b og c?


Svar #3
22. september 2010 af hjæææælp (Slettet)

erik morsing - jeg er ikke på det niveau..

peter lind. ja men det er ikke løsningen på spørgsmålet. kan du hjælpe mere?


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. september 2010 af peter lind

Diskriminanten skal være negativ for at funktionen er overalt voksende. Du skriver så diskriminanten op ud fra de opgivne værdier. Dette bliver en funktion af k. Sæt dette til at være negativ og du har en ulighed, som bestemmer hvilken værdier af k, der er tilladte.


Svar #5
22. september 2010 af hjæææælp (Slettet)

peter lind

hvad bliver funktionen af k? kan du ikke løse denne? ved ikke hvordan jeg skal. 


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. september 2010 af mathon

      f(x) = x3 * kx2 + 3x + 4

      f '(x) = 3x3 + 2 kx + 3         ???


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. september 2010 af peter lind

Deskriminanten er b2-4*a*c. i #0 angiver du selv hvad a, b og c er . Sæt det ind og du har det udtryk, der skal være negativt.


Svar #8
22. september 2010 af hjæææælp (Slettet)

peter lind 

men udtrykket for b = b*k 

hvad er k? (altså det er kan jo være alle tal, da k = et tal)

mathon - skal jeg bare isolere k fra f '(x)?


Brugbart svar (0)

Svar #9
22. september 2010 af peter lind

Hvorfra får du at b=bk?. Du skal finde deskriminanten d som  nævnt i #7. Derefter får du d<0, hvilken giver en ulighed, som bestemmer hvilken k, der er tilladte.


Svar #10
22. september 2010 af hjæææælp (Slettet)

peter lind

d = b^2-4*a*c

d = 4-24 = -20 

d<0 og der er ingen nulpunkter (er nulpunkter det samme som rødder?)

hvordan kommer jeg videre herfra? 


Brugbart svar (0)

Svar #11
22. september 2010 af peter lind

Du skriver selv i #0 a = 3 , b = 2k , c = 3  så d = (2k)2-4*3*3


Brugbart svar (0)

Svar #12
22. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

Den oprindelige funktion er

f(x) = x3 + kx2 + 3x + 4 , hvorfor

f'(x) = 3x2 + 2kx + 3 .

f'(x) er et 2.-gradspolynomium med diskriminant d = 4k2 -36 . Parabelen vender grenene opad. Vi finder de værdier, for hvilke f(x) er voksende ved at sørge for, at f'(x) > 0 for alle x, dvs ved at sørge for, at f'(x) ikke har nogen rødder, dvs. ved at vælge k, så d < 0, altså så 4k2 < 36, eller k2 < 9 , dvs |k| < 3. For -3 < k < 3 er funktionen derfor en voksende funktion.


Svar #13
22. september 2010 af hjæææælp (Slettet)

okay, du har ret, jeg er bare forvirret over denne opgave

men hvordan vil du finde når du ikke hvad k er.

b = (2*k)2

hvad er b


Brugbart svar (0)

Svar #14
22. september 2010 af peter lind

b er koefficienten til x i dit andengrads polynomium.


Svar #15
22. september 2010 af hjæææælp (Slettet)

peter lind 

kan du ikke løse opgaven så jeg kan se hvordan man gør?


Brugbart svar (0)

Svar #16
22. september 2010 af peter lind

Det er gjort i #12. Jeg tror du skal sove på det og vende tilbage når du er mere vågen og fået et overblik.


Svar #17
22. september 2010 af hjæææælp (Slettet)

 peter lind - havde ikke set 12'eren 

jeg kan desværre ikke sove på det - for den skal afleveres i morgen 

min lærer havde sagt jeg også tegne grafen. hvordan gør jeg det?


Brugbart svar (0)

Svar #18
22. september 2010 af peter lind

Her kan jeg kun gætte. Det kan både være f(x) og f'(x). Jeg vil forslå at du så tegner for k = -3, k=0 og k=3


Svar #19
22. september 2010 af hjæææælp (Slettet)

peter lind

okay.. jeg undlader at tegne denne gang, fordi jeg ikke er med på hvordan jeg skal

men tak for hjælpen, tror det er nok forklaret i #12


Svar #20
22. september 2010 af hjæææælp (Slettet)

Peter lind

i #12 skriver du at grenene vender opad. hvordan kan du se det?


Forrige 1 2 Næste

Der er 23 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.