Matematik
Integral + Differentiation (Hyperbolske funktioner)
Hej alle
Jeg har to spørgsmål:
a) Integralet med grænserne fra -18 til 18 af kvadratroden( 1 + (sinh(x/75))^2 )
Kan man løse denne vha. håndkraft?
b) Jeg har prøvet og prøvet, men kan ikke komme frem til en løsning. Denne opgave går ud på at differentiere endnu en hyperbolsk funktion, nemlig: y = ln( cosh (v) ) - 1/2 * tanh^2(v)
Håber, at der er nogle, der kan hjælpe :)
Tak på forhånd!
Svar #1
25. september 2010 af peter lind
a) brug at 1+sinh2(x) = cosh2(x)
b) Generelt gælder at formler for de hyperbolske funktioner er meget lig de trigonometriske. Det er som regel kun nogle fortegn, der skiller som i formlen ovenfor. Har du ikke nogen formler for dem?
Svar #2
25. september 2010 af turk89 (Slettet)
Jeg har nu brugt 1-2 timer forgæves på de to opgaver. Derfor ville jeg sætte pris på hvis du kunne vise mig udregningerne. Med hensyn til delopgave b, så kender vi jo, at tanh ( x ) = sinh ( x ) / cosh ( x ).
Svar #3
25. september 2010 af Andersen11 (Slettet)
b)
Lad f(x) = ln(cosh(x)) - (1/2)·tanh2(x) . Da fås
f'(x) = (1/cosh(x))·sinh(x) - tanh(x)·(tanh(x))'
= tanh(x) - tanh(x)·(sinh(x)/cosh(x))'
= tanh(x) - tanh(x)·(cosh(x)·cosh(x)-sinh(x)·sinh(x))/cosh2(x)
= tanh(x) - tanh(x)/cosh2(x)
= tanh(x)(cosh2(x)-1)/cosh2(x)
= tanh(x)·sinh2(x)/cosh2(x)
= tanh3(x)
Svar #4
25. september 2010 af turk89 (Slettet)
Hej Andersen 11.
Tak for hjælpen, men jeg forstår ikke lige helt hvad du har lavet i tredje sidste linie. Du sætter tanh(x) i tælleren, og hvad er så næste trin?
Svar #5
25. september 2010 af Andersen11 (Slettet)
a)
Benyt her, at cosh2(x) - sinh2(x) = 1
-18∫18 √(1 + sinh2(x/75)) dx
= -18∫18 √(cosh2(x/75)) dx
= -18∫18 |cosh(x/75)| dx
= 2·0∫18 cosh(x/75) dx
= 2·75·[sinh(x/75)]180
= 150·cosh(18/75)
Svar #6
25. september 2010 af Andersen11 (Slettet)
#4
Vi har
tanh(x) - tanh(x)/cosh2(x) = tanh(x)·(1 - 1/cosh2(x)) = tanh(x)·(cosh2(x)-1)/cosh2(x)
= tanh(x)·sinh2(x)/cosh2(x) = tanh3(x)
Benyt, at cosh2(x) - sinh2(x) = 1, så cosh2(x) - 1 = sinh2(x)
Svar #7
25. september 2010 af turk89 (Slettet)
Det er første trin i #6 jeg ikke helt forstår. Sætter du tanh(x) i fælles brøkstreg, eller?
Svar #8
25. september 2010 af Andersen11 (Slettet)
#7
Jeg sætter tanh(x) uden for en parentes. Inde i parentesen står der så 1 - 1/cosh2(x) der så sættes på fælles brøkstreg. Det er helt elementære beregninger.
Svar #9
25. september 2010 af turk89 (Slettet)
Ja, har først lige gennemskuet det. Hvad med det næste trin? Hvordan kan (1-1), altså tælleren skrives om til cosh^2(x)-1?
Svar #10
25. september 2010 af Andersen11 (Slettet)
Det er 1 - (1/cosh2(x)) ; men parentesen her er ikke strengt nødvendig, da det med gældende parentesregler ikke kan fortolkes som (1-1)/cosh2(x). Brug dernæst den vigtige formel for de hyperbolske funktioner
cosh2(x) - sinh2(x) = 1
som jeg har brugt flere steder i udledningen.
Svar #11
25. september 2010 af turk89 (Slettet)
Er det ikke sådan her, du har gjort?
Hvis vi fortsætter fra tanh(x) - tanh(x)/cosh^2(x)
= (tanh(x) * cosh^2(x) - tanh(x))/cosh^2(x)
= tanh(x) * ((1 * cosh^2(x) - 1)/cosh^2(x))
= tanh(x) * ((cosh^2(x) - 1/cosh^2(x))
= tanh(x) * (sinh^2(x)/cosh^2(x))
= tanh^3(x)
Svar #12
25. september 2010 af Andersen11 (Slettet)
#11
Jo, det er jo netop det, jeg skrev i #3 og #6.
Svar #13
26. september 2010 af turk89 (Slettet)
Super.
Jeg har et spørgsmål mere, hvis du kan overkomme det.
Det drejer sig om #5 trin 3. Når kvadratrodstegnet og eksponenten går ud med hinanden, hvorfor kommer der klammer omkring udtrykket, der signalerer numerisk værdi? Derudover forstår jeg heller ikke, hvad der sker i de efterfølgende trin.
Svar #14
26. september 2010 af Andersen11 (Slettet)
#13
Det er heller ikke strengt nødvendigt, da cosh(x) > 0. Det var for at signalere, at √(y2) = |y| . Dernæst benytter jeg, at cosh(x) er en lige funktion, cosh(x) = cosh(-x), så integralet fra -18 til 18 er lig med 2 gange integralet fra 0 til 18 . Endelig benyttes, at en stamfunktion til cosh(ax) er (1/a)·sinh(ax) , hvor her a = 1/75 . Jeg lavede dog en fejl i min sidste linie i #5. Det skal være
2·75·[sinh(x/75)]180 = 150·sinh(18/75)
Svar #15
26. september 2010 af turk89 (Slettet)
Ja, nu forstår jeg fremgangsmåden, men cosh(x) behøver nødvendigvis ikke at være defineret fra 0 og op efter. Man kan også benytte negative x-værdier og stadig finde en tilsvarende y-værdi af funktion cosh(x) eller tager jeg fejl? Derfor ville jeg sætte grænserne fra -18 til og med 18, men svaret giver dog ikke det samme. Hvor går det galt?
Svar #16
26. september 2010 af Andersen11 (Slettet)
#15
Jo, jeg syntes bare det var lettere at udnytte, at funktionen er lige. Man kunne også skrive
-18∫18 |cosh(x/75)| dx = -18∫18 cosh(x/75) dx = 75·[sinh(x/75)]18-18 = 75·(sinh(18/75) - sinh(-18/75))
= 75·(sinh(18/75) + sinh(18/75)) = 2·75·sinh(18/75) = 150·sinh(18/75)
Her benyttes så, at sinh() er en ulige funktion, altså at sinh(-x) = -sinh(x) .
Svar #17
26. september 2010 af turk89 (Slettet)
Super.
Når man differentierer cosh(x/75), giver det ikke sinh(x/75) * 1/75?
Svar #19
26. september 2010 af turk89 (Slettet)
Hvordan kan det så være at du skriver * 75, istedet for * 1/75?
Svar #20
26. september 2010 af Andersen11 (Slettet)
#19
Jeg differentierer jo ikke, jeg integrerer. Som jeg skrev i #14 er ∫cosh(ax) dx = (1/a)·sinh(ax) med a = 1/75 .
