Matematik

De første 10 talpar (diskret mat.)

27. september 2010 af madsayn (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg har en opgave i diskret matematik, som går ud på, at finde ordningsrelationen og derefter opskrive de første 10 talpar med hensyn til denne ordning.

(x1, y1)R(x2, y2) <--> x1 + 2y1 < x2 + 2y2 v (x1 + 2y1 = x2 + 2y2 ^ x1 <= x2)

Jeg har fundet ordningsrelationen og fundet ud af at den er total. Problemet er hvordan jeg finder de første 10 talpar?

Hvordan finder jeg ud af det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

Du må vide noget om mængden af talpar, som ordningsrelationen er defineret i (er det reelle tal, hele tal, eller noget tredje?)


Svar #2
27. september 2010 af madsayn (Slettet)

 Det er en N x N, som definerer relationen R. Så det er naturlige tal den er defineret i.


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Skal der være skarpt < i relationens definition:

(x1, y1)R(x2, y2) ⇔ x1 + 2y1 < x2 + 2y2 ∨ (x1 + 2y1 = x2 + 2y2 ∧ x1 x2) ?    eller skal det være ≤ ?

Det skal vist være ≤ .


Svar #4
27. september 2010 af madsayn (Slettet)

 Det skal være ≤

Altså: (x1, y1)R(x2, y2) <--> x1 + 2y1 < x2 + 2y2 v (x1 + 2y1 = x2 + 2y2 ^ x1 ≤ x2)


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja, det skal det.

Man kan vise, at (1,1) er det mindste talpar under R i den forstand, at man kan vise, at

(x1,y1)R(1,1) ⇔ (x1,y1) = (1,1)


Svar #6
27. september 2010 af madsayn (Slettet)

 Ville (0, 0) ikke være det mindste talpar da?

For hvis x1=x2 & y1=y2, x1,y1 = {0..9}, da x1+2*y1 = x2+2*y2


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#6

Du forklarede i #2, at vi har med talpar af naturlige tal at gøre. Det mindste naturlige tal er 1 .


Svar #8
27. september 2010 af madsayn (Slettet)

Ifølge http://da.wikipedia.org/wiki/Naturligt_tal  skriver wiki at et naturligt tal enten er et positivt heltal (1, 2, 3,...) eller et ikke negativt heltal (0, 1, 2,...)?


Svar #9
27. september 2010 af madsayn (Slettet)

 Men hvis det hedder (0, 0) og man skal videre derfra. Hvilken en sætter man så først til 1? x1, x2, y1 eller y2? Dette er er jo ret vigtigt da det er de ti første talpar.


Brugbart svar (0)

Svar #10
27. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

Og læser du videre på den wiki side, forklares det også, hvor de to forskellige definitioner bruges. Jeg synes ikke man skal lade wiki afgøre, hvad der defineres som naturlige tal indenfor dit matematiske pensum. I min matematiske erfaring, har mængden af naturlige tal N altid betydet de hele positive tal med 1 som mindste tal. Har man haft brug for at inkludere tallet 0, har jeg ofte set mængdesymbolet N0 anvendt.


Svar #11
27. september 2010 af madsayn (Slettet)

 Ja okay, det må jeg så lige forhøre mig om. 

Men hvis du så starter med (1,1)R(1,1), hvad skal så derefter forøges?


Svar #12
27. september 2010 af madsayn (Slettet)

Når, men jeg har prøvet og starte med (1,1,1,1)

 jeg får ved at starte med (1,1,1,1): 
-(1,1,1,1) 
-(1,1,2,1) 
-(1,1,1,2) 
-(2,1,2,1) 
.... osv.


Skriv et svar til: De første 10 talpar (diskret mat.)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.