Matematik

Cylinder

27. september 2010 af came (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har problemer med en svær opgave:

En bestemt type af lukkede beholdere har form som et retvinklet prisme, hvor grundfladen er en ligebenet retvinklet trekant. Endvidere er rumfanget af en sådan beholder 100.

a) Angiv overflade arealet af en sådan beholder som funktion af kateternes længde x.

b) Beregn x og h således at beholderens overfladeareal bliver mindst muligt.


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

Beholderen er et retvinklet prisme hvor grundfladen er en ligebenet retvinklet trekant (derfor fik opgaven titlen cylinder?).

Lav en tegning. Kald kateternes længde x og prismets højde h. Overfladen består af to ligebenede retvinklede trekanter samt tre rektangler. Rumfanget er grundfladens areal ganget med prismets højde h.


Svar #2
27. september 2010 af came (Slettet)

Tak, du har ret titlen burde ikke være cylinder.

Hvad er grundfladens areal ganget med prismets højde h?

Jeg er som sagt meget usikker på de her slags stykker.

Hvordan kommet regnestykket til at se ud?


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

Grundfladen er en retvinklet, ligebenet trekant med kateter x, så grundfladens areal er x2/2 .

Prismets rumfang er da V = hx2/2

Overfladearealet er

A = 2·x2/2 + 2·xh + hx√2

Af V = 100 kan h isoleres som funktion af x, der så kan indsættes i udtrykket for A, hvorved A er udtrykt som funktion af x, altså A(x). Bestem minimum for funktionen A(x) .


Svar #4
27. september 2010 af came (Slettet)

a) Angiv overflade arealet af en sådan beholder som funktion af kateternes længde x.

A= 2*100^2/2+2*100*h+h*100√2= 141,42

Er dette rigtigt forstået?

Hvad mener du med minimum for funktionen A(x)?


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4

Jeg ved ikke, hvordan du kom frem til det udtryk, og hvordan du fik h til at forsvinde.

Du kender til at begynde med hverken x eller h. betingelsen V = 100 giver en relation mellem h og x, der kan bruges til at isolere den ene, f.eks. h. Derved kan A skrives som en funktion af den anden variable x. I b) skal man finde x og h således at overfladearealet er mindst muligt, dvs man skal finde minimum for funktionen A(x) .


Svar #6
27. september 2010 af came (Slettet)

Mange tak for, hjælpen indtil videre.

Hvordan kommer det regnestykke til at se ud?

Jeg har virkelig svært ved denne slags regning. 


Svar #7
28. september 2010 af came (Slettet)

Hvordan finder jeg minimum i en funktion?


Svar #8
28. september 2010 af came (Slettet)

Hej Andersen11

Hvordan finder jeg minimum for funktionen A?


 


Brugbart svar (0)

Svar #9
28. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#8

Af hx2/2 = 100 isoleres h = 200/x2 , der så indsættes i udtrykket for overfladearealet A:

A(x) = x2 + (2+√2)x·200/x2 = x2 + 200(2+√2)/x

Da fås

A'(x) = 2x -200(2+√2)/x2 . Vi løser ligningen A'(x) = 0 , dvs

2x - 200(2+√2)/x2 = 0

eller x3 = 100(2+√2) , så

x = [100(2+√2)]1/3 = 6,989 og h = 200/x2 = 200·[100(2+√2)]-2/3 = 4,094


Svar #10
28. september 2010 af came (Slettet)

Mange tak, det var til yderst stor hjælp, men hvordan bliver h= 200/x^2?


Brugbart svar (0)

Svar #11
28. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#10

V skal være = 100 , så

V = hx2/2 = 100 , hvoraf h = 200/x2


Svar #12
29. september 2010 af came (Slettet)

Tak :)


Skriv et svar til: Cylinder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.