Matematik

HVORDAN LØSER JEG DENNE LIGNING

27. september 2010 af ostehapsen1 (Slettet)

isoler x i udtrykket d+bx=ax+c  for hvilke værdier af a og b kan det ikke lade sig gøre?

løs ligningen

en tredje del + en fjerdedel + en x' ende del = 1


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. september 2010 af Erik Morsing (Slettet)

x*(b-a)=c-d<=>x=(c-d)/(b-a), når a≠b

1/3+1/4+1/x=1, løs den m.h.t. x


Svar #2
27. september 2010 af ostehapsen1 (Slettet)

vil du ikke være sød at forklare mig hvordan du løste dem ?:D

og forstod ikke lige det med m.h.t.x


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. september 2010 af Crowndeer (Slettet)

Måske hjælper det dig med lidt mellemregninger :-)

d+bx = ax+c   ⇔   bx = ax+c-d   ⇔   bx-ax = c-d   ⇔   x(b-a) = c-d   ⇔   x = (c-d)/(b-a)


Svar #4
27. september 2010 af ostehapsen1 (Slettet)

nu forstod jeg det :d

Tusind tak for hjælpen :)


Brugbart svar (1)

Svar #5
27. september 2010 af Crowndeer (Slettet)

- og så den med at løse "med hensyn til x". Det betyder, at det er x-værdien du vil finde. Hvis du tager udtrykket trin for trin, så forstår du det nok :-)

(1/3) + (1/4) + (1/x) = 1   ⇔   1/x = 1 - (1/3) - (1/4)   ⇔   1/x = (12/12) - (4/12) - (3/12)   ⇔   1/x = 5/12   ⇔   1/x = 0,416667

Jeg har undervejs forlænget brøken ved at give dem en fælles nævner (12), som du kan se har de ikke ændret værdi, men det gør det måske lidt mere overskueligt. Hvis ikke, så bare tast højresiden af 2. udtryk ind på lommeregneren og se, at du får det sidste resultat.

Når man vil finde x-værdien finder du den knap på lommeregneren der hedder x-1 og så skriver du (5/12)^-1 og får resultatet 2,4 (=12/5). Du kan jo prøve at sætte 2,4 ind på x's plads i din første ligning og tjekke, at det er rigtigt :-)


Skriv et svar til: HVORDAN LØSER JEG DENNE LIGNING

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.