Matematik

Komplekst polynomium som produkt af andengradsligninger

28. september 2010 af PMusen (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Vi har det komplekse polynomium P(z)=z^4+1.

Skriv P(z) som et produkt af to andengradspolynomier med reelle koefficienter.


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. september 2010 af Duffy

P(z) = z^4 + 1  =  (z2 - i) (z2 + i)


Svar #2
28. september 2010 af PMusen (Slettet)

Hvis man ikke kendte resultatet til at begynde med, er der så ikke en fremgangsmåde til at løse det på?


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. september 2010 af Duffy

Joh da. Brug 3. kvadratsætning.


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#1

De to 2.-gradspolynomier har jo ikke reelle koefficienter, således som opgaven ønsker det. I stedet finder man

P(z) = z4 + 1 = (z2 +(√2)z +1)·(z2 -(√2)z +1)


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

Faktoriseringen i #1 er en korrekt faktorisering af polynomiet; men faktorpolynomierne har ikke reelle koefficienter. Vi kan fortsætte faktoriseringen yderligere

P(z) = z4 + 1 = (z2 -i)(z2 +i)

       = (z - eiπ/4) (z - ei5π/4) (z - ei3π/4) (z - ei7π/4)

       = (z - eiπ/4) (z - ei7π/4) (z - ei5π/4) (z - ei3π/4)

Her er eiπ/4 og e7iπ/4 komplekst konjugerede til hinanden, og ei5π/4 og ei3π/4 er komplekst konjugerede til hinanden, så vi får

eiπ/4 + e7iπ/4 = 2·cos(π/4) = √2 , eiπ/4·e7iπ/4 = 1 og

e5iπ/4 + e3iπ/4 = 2·cos(3π/4) = -√2 , e5iπ/4·e3iπ/4 = 1 .

Dermed fås

P(z) = (z2 +(√2)z +1)·(z2 -(√2)z +1)


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. september 2010 af Forou (Slettet)

Din faktorisering af #1 hvor får du e opløftet i (i5),(i3),(i7) fra? 


Svar #7
30. september 2010 af PMusen (Slettet)

6#

Det er vinklerne som de ikke-reelle rødder for P(z) danner .


Brugbart svar (0)

Svar #8
30. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#6

De fås ved løsning af ligningerne z2 -i = 0 og z2 +i = 0 .

Løses z2 = i = eiπ/2 , kan vi skrive z = re og dermed z2 = r2ei2φ = eiπ/2 = ei5π/2 , så der skal gælde r = 1 og

2φ = π/2 eller 2φ = 5π/2 , dvs z = eiπ/4 eller z = ei5π/4 . Tilsvarende findes rødderne i z2 = -i .


Skriv et svar til: Komplekst polynomium som produkt af andengradsligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.