Fysik

Hjælp haster, og jeg er helt væk

29. september 2010 af Babysteen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgave 1

Vi har en 12 volt autokedel der kan tilsluttes cigartænderen i en bil. På pakningen den blev leveret i, oplyses, at den bruger 125W og at cigartænderen bør være sikret med en 15 amperes sikring.

a. Er sikringen på 15 ampere stor nok?

b. Hvad sker der, hvis der sidder en 5 amperes sikring i bilen?

c. Hvor lang tid tager det at opvarme 0,4 liter vand fra 20 grader celsius til 100 grader celsius?

Opgave 2

Vi har et nikkel-metalhydrid batteri. Af trykket på batteriet fremgår, at det er på 1,2V og kan levere 1450mAh. Det sidste betyder, at batteriet kan levere en strøm på 1450 mA i en time, eller evt. 725 mA i to timer. Batteriet bruges i et stykke legetøj, der bruger 0,30A.

a. Hvor stor effekt levere batteriet til legetøjet?

b. Hvor lang tid kan batteriet få legetøjet til at fungere?(vi antager, at polspændingen holder sig på 1,2V)

c. Hvor meget energi (i joule) kan batteriet levere?


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. september 2010 af ramme2 (Slettet)

Opgave 1

a    Ja 15 ampere er nok til en effekt på 15A*12v =180W > 125W

b så springer den når belastningen > 12v*5a = 60W < 125W

Opgave 2

a        1,2v*0,3A = 0,36 w

B     1450 mAh =1,4Ah          1,4Ah/0,3A =   4,667 timer

C    1,450Ah*1,2v = 1,74 wh     omregnet til joule    1 time =3600s      1,74wh *3600 = 6264J = 6,264 kj


Skriv et svar til: Hjælp haster, og jeg er helt væk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.