Matematik
Kalkulus, integration m.m HJÆLP!
Jeg læser biologi på første år og er blevet stillet denne opgave i matematik og jeg kan simpelthen ikke finde ud af hvordan jeg skal gribe den an Er der nogen herinde der kan hjælpe? Den skal afleveres på mandag og den SKAL godkendes, så jeg er bare så nervøs.
Vi er kun lige startet på kapitlet om differentialligninger og det er 2 år siden jeg sidst havde om det (i gymnasiet) så jeg er bare SÅ lost.
Det er specielt opgave a og b jeg er i tvivl om.
Har vedhæftet opgaven som billedfil.
Please hjælp.
Svar #1
01. oktober 2010 af slapdack (Slettet)
omg - jeg vil gerne læse biologi næste år, og det der ser hardcore ud! Men jeg tænker, om du ikke kan integrere med en grafregner eller lign?
Svar #2
01. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)
#0
Opgaven minder gevaldigt om denne opgave https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=896240 som belv diskuteret lidt for et par dage siden.
Benyt den udførlige fremgangsmåde, som er beskrevet under spm. (a) .
Svar #3
01. oktober 2010 af Somethingelse (Slettet)
@ Andersen11
Tak for linket, det er faktisk den eksakt samme opgave. Hvilket betyder at jeg ikke er den eneste der kæmper med den. Jeg sidder og prøver at integrere den, men udover at der en der siger at der skal bruges CAS, så synes jeg egentlig ikke der er så meget hjælp at hente i det link :(
@slapdack
jeg synes det er hardcore, men du skal ikke lade sig afskrække. Trods den stride matematik så er studiet virkelig skønt. Jeg elsker det og det håber jeg da også du kommer til.
Svar #4
01. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)
#3
Du skal først løse differentialligningen på formen y' = -k1y med begyndelsesbetingelsen y(0) = A0 . Den ligning løses let ved separation af de variable, idet t ikke indgår direkte i ligningen.
Ligningen er da y'/y = -k1 , dvs d(ln(y))/dt = -k1 , hvoraf ln(y) = -k1t + c
Svar #5
01. oktober 2010 af Somethingelse (Slettet)
@Andersen11
Tak. Jeg synes stadig det er en smule langt væk, men jeg sætter mig lige og kigger på det igen, det er ihvertfald hjælpsomt det du skriver. Tak :)
Svar #6
01. oktober 2010 af Somethingelse (Slettet)
@ Andersen11
Okay, jeg tror virkelig jeg skal have det skåret ud i bølgepap det her :( Er virkelig ked af at være sådan til besvær, tror ikke rigtig min hjerne fungerer optimalt lige for tiden, er lige blevet opereret og er stadig på morfin og det hjælper bestemt ikke :(
Hvis du gider hjælpe mig med at lave den her opgave (altså, hvis du kan) så vil jeg gerne betale dig lidt for det, det er bare så super vigtigt at den bliver lave og godkendt nemlig. Det er en obligatorisk opgave nemlig..
Svar #7
01. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)
#6
Jeg hjælper nu ikke med opgaver her på SP for betaling. Det er nok bedst for dig at gennemgå de relevante kapitler i dit pensum og så stille spørgsmål her, hvor du går i stå med opgaven. Den første tredjedel af (a) er næsten blevet løst for dig ovenfor.
Svar #8
01. oktober 2010 af Somethingelse (Slettet)
Jeg er virkelig ked af at være til besvær, men jeg er simpelthen ikke med. Jeg har læst mine kapitler i dag, men det er pt, utrolig svært for mig at fordybe mig ordentligt når jeg er på morfin. Er kun lige blevet udskrevet igår og har fået denne opgave udskudt til mandag netop pga operationen, derfor er det virkelig frustrerende ikke at kunne lave det her. Jeg har siddet og prøvet både med maple og 89'erern, men jeg stirrer mig blind på det.
Første sted jeg er i stå, er simpelthen integrationen. Og ja det lyder åndet, for jeg har kunnet før, men det her giver bare ingen mening. Det er som om jeg forstår mindre og mindre for hver gang jeg kigger på det.
Svar #9
01. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)
#8
Så burde du vel vente, til din helbredssituation tillader dig at fordybe dig i matematiske emner. OPgaven kan sagtens løses uden brug af moderne hjælpemidler.
Svar #10
01. oktober 2010 af Somethingelse (Slettet)
Vente? Kurset kan kun tages en gang om året hvilket vil betyde at jeg komme så meget bagud. De andre opgaver vi har lavet indtil videre har jeg godt kunne klare, så kan ikke se hvorfor jeg skal vente et helt år? Opgaven kan ikke udsættes længere og det er uni's regler, ikke mine desværre.
Hvis denne opgave ikke godkendes, så kan jeg ikke gå til eksamen i kurset og det er det jeg er så bange for, og derfor jeg spørger om hjælp til den.
Jeg er godt klar over at jeg burde kunne det her - og det er derfor jeg er så frustreret for jeg ved jeg kan - åbenbart bare ikke når jeg er på morfin.
Hvis du ikke vil hjælpe mig, så er det helt fint, du lød bare som om du havde styr på det og gerne ville hjælpe i dine tidligere indlæg.
Svar #11
01. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)
#10
Vi kan hjælpe dig med matematiske spørgsmål, men ikke med dine lægelige problemer. Der er allerede givet hjælp ovenfor til, at du skulle kunne komme i gang med opgaven.
Svar #12
01. oktober 2010 af Somethingelse (Slettet)
Jeg synes ikke der er nogen grund til at du er så arrogant - jeg beder om hjælp til matematik og grunden til at jeg gør det er fordi jeg lige er blevet opereret.
Og ja, du har hjulpet ovenfor og det er jeg glad for, men som jeg skrev, så skal jeg have det skåret ud i bølgepap lige nu pga morfin. Hvis du ikke vil det, så kan jeg ikke gøre noget ved det - kan bare håbe der er andre der måske vil. Har endda tilbudt at betale for det da jeg ved at det ikke er en lille ting jeg beder om hjælp til.
Svar #13
01. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)
#12
Prøv at fokusere lidt på opgaven. Hvad er det, du ikke forstår?
Svar #14
01. oktober 2010 af Somethingelse (Slettet)
d[A]/dt = -k1[A] skal integreres med de nævnte begyndelsesbetingelser og er på formen y' = -k1y. Ligenu er jeg ikke engang med på om jeg skal integrere eller løse differentialligning.
altså - jeg aner ikke hvor jeg skal starte henne. Jeg har siddet og læst eksempler igennem i vores bog (kalkulus, tom lindstrøm) men jeg bliver bare mere og mere forvirret af det.
Svar #15
01. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)
#14
At løse differentialligningen er det samme som at integrere den. Hvilken slags funktion spytter en konstant -k1 ud, når man differentierer den?
Svar #16
01. oktober 2010 af Somethingelse (Slettet)
Jeg skrev lige det her i den anden af mine tråde.
Jeg fandt lige ud af noget. Eller, min morfindopede hjerne forstod noget jeg har siddet og gloet på i mange timer efterhånden.
Jeg skal løse differentialligningen, ikke? Og løsningen er y = C ekx ikke?
Og dernæst det samme med 2) ikke? Eller er det også forkert?
Og ja det giver selvfølgelig mening - sidder og er helt flov over at jeg blev forvirret over at jeg skulle integrere. Normalt er jeg ikke så dum til matematik.
Svar #17
01. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)
#16
Prøv at fokusere på opgaven. Nu har vi hørt din livshistorie. Jeg besvarede det samme spm. i den anden tråd, du fik startet. Du skal finde den rigtige løsning til differentialligningen og fastlægge integrationskonstanten ud fra begyndelsesværdien.
Svar #18
01. oktober 2010 af Somethingelse (Slettet)
Med hensyn til begyndelsesbetingelsen, [A] = A0, det tror jeg ikke helt jeg forstår. Jeg sætter det ind som y(0) = .. ja hvad? 0?
Svar #19
01. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)
#18
Den betingelse er jo y(0) = A0 , som jeg også forklarede i #4 .
Altså y(t) = [A](t) = C·e-k1t , med [A](0) = A0 .
Svar #20
01. oktober 2010 af Somethingelse (Slettet)
Når jeg løser den med begyndelsesbetingelsen y(0)= 0 så giver resultatet ikke rigtig mening. Hvad er det jeg har overset? Når jeg har fundet ud af det her, så tror jeg godt jeg kan resten af opgaven selv.
