Matematik

Hjælp og tjek efter svar.

01. oktober 2010 af sar94 (Slettet) - Niveau: B-niveau

 En bestemt type af massive trægenstande
fremkommer ved at fjerne en halvkugle i hver ende
af en cylinder. Radius i halvkuglerne er lig med
cylinderens radius. For et stykke træ af denne type,
hvor overfladen skal være 4 dm2, gælder, at

2*π*r*h+4*π*r2=4 og V=π*r2*h-4/3*π*r3

hvor r (dm) er radius i både cylinderen og
halvkuglerne, h (dm) er cylinderens højde, og V (dm3
) er metalgenstandens rumfang.

Så bliver jeg bedt om at bestemme V som funktion af r.

Jeg prøvede at Isoler h i den ene ligning og indsæt i den anden, hvorefter du isolerer V.

Jeg prøvet, at isolér h og jeg får dette resultat som sikkert er forkert, men ellers ved jeg ikke hvad jeg skal gøre.

-(1/2)*(π*r2-4/π*r)

Den opgave forvirre mig virkelig og jeg har virkelig brug for hjælp. På forhånd tak. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

Den samlede overflade af cylinderen og de to halvkugler er (idet vi bruger 1dm som længdeenhed)

A = 2πrh + 4πr2 = 4 .

Heraf isoleres h

h = (4 - 4πr2)/(2πr) = 2/(πr) - 2r

Rumfanget af trægenstanden er

V = πr2h - (4π/3)r3 . Heri indsætter vi udtrykket for h :

V = πr2(2/(πr) - 2r) -(4π/3)r3

   = 2r -2πr3 -(4π/3)r3

   = 2r -2π(1+(2/3))r3

   = 2r -(10π/3)r3


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. oktober 2010 af peter lind

Det ser ikke rigtigt ud. jeg kan ikke se leddet r3( jeg gætter på at når du skriver r3 mener du r3) kan forsvinde; men det er korrekt at du skal isolere h fra den første ligning. De første trin for det er

2*π*r*h = 4 -4*π*r2(r2=r2?)  divider derefter med 2*π*r


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. oktober 2010 af Krabasken (Slettet)

A=2*π*r*h+4*π*r2=4 og V=π*r2*h-4/3*π*r3

------------------

A = h*2πr+4πr^2 = 4 ----> h=(4-4πr^2) / 2πr = 4(1-πr^2) / 2πr

h = 2(1-πr^2) / πr

V = πr^2*h-4/3πr^3 = πr^2*2(1-πr^2)/πr-4/3πr^3

= 2r(1-πr^2)-4/3πr^3 = 2r(1-πr^2-2/3πr^2) = 2r(1-πr^2(1+2/3))

V = 2r*[1-(5/3)*πr^2]

- hvilket er det samme som svar # 1.


Svar #4
02. oktober 2010 af sar94 (Slettet)

Men har I en idé på hvordan man kan gør det via et mat program vha. af solve osv.

Tusinde tak.


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. oktober 2010 af Krabasken (Slettet)

solve(2*π*r*h+4*π*r^2=4,h) giver dig udtrykket for h = 2/(π*r)-2r

som du indsætter i

V=π*r^2*h-4/3*π*r^3|h=2/(π*r)-2r

= -2r/3*(5*π*r^2-3)

Hvilket er en omskrivning af resultatet fra tidligere. ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

solve( 2π*r*h + 4πr2 = 4,h)                 og den isolerer h

h:= right(ans)                                    gemmer svaret til senere brug i h

V := π*r2h - (4π/3)r3                          og TII skriver     V = -2r*(5πr2 - 3)/3    så nu er v en funktion kun af r.


kan du ikke lide udseendet af resultatet kan du skrive v:=expand(.....

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. oktober 2010 af Krabasken (Slettet)

Bruger du expand (#6), bliver resultatet endnu smukkere:

V = 2r-(10* π*r3)/3 ;-)


Svar #8
02. oktober 2010 af sar94 (Slettet)

sætter virkelig pris på jeres hjælp, men problemet er at jeg bruger programmet Maple.. ? Kender I noget til det, for Maple bruger ikke right ans som TI gør. 


Svar #9
02. oktober 2010 af sar94 (Slettet)

Hvad er det for et tegn som du sætter ved siden r^3 og h...?? jeg forstår ikke! 


Brugbart svar (0)

Svar #10
02. oktober 2010 af Krabasken (Slettet)

Hvis du tænker på tegnet |, så er det et tegn, som Texas Voyager 200 (og

 
sikkert også TI-89) bruger i følgende tilfælde:

Du har et udtryk V=π*r^2*h-4/3*π*r^3 liggende i maskinen (fx som facit af
 

en tidligere beregning) OG du har fundet dig et udtryk for h. I stedet for at skrive det


hele en gang til, skriver du bare tegnet | efter det første udtryk, derefter det


udtryk for h, du ønsker at indsætte, og når du derefter trykker ENTER,


beregner maskinen udtrykket for V med udtrykket for h indsat. ;-)


Svar #11
02. oktober 2010 af sar94 (Slettet)

Det betyder virkelig meget at du hjælper mig, men problemet er at jeg har et andet matematik program. Jeg bruger programmet Maple. Ved ikke om du har hørt om det..

Problemet er bare hvordan jeg skal løse det efter jeg har isoleret h..  Altså hvordan jeg kan indtaste det i den første ligningen. 


Brugbart svar (0)

Svar #12
02. oktober 2010 af Krabasken (Slettet)

Jeg har jo skrevet det altsammen i # 3:

h = 2(1-πr^2) / πr

Her indsætter jeg så h

V = πr^2*h-4/3πr^3 = πr^2*2(1-πr^2)/πr-4/3πr^3

Er det det, du ikke kan finde ud af - ?


Svar #13
02. oktober 2010 af sar94 (Slettet)

 okay .. det første trin jeg gør med isolation af h får jeg det resultat du får, men med et minus foren. 

Jeg prøver derefter at skrive det du lige har skrevet så siger Maple(mit matematik program) svaret false.

Håber du kan hjælpe mig. På forhånd tak. 


Brugbart svar (0)

Svar #14
02. oktober 2010 af Krabasken (Slettet)

Læg lige dit Maple-program væk et øjeblik, og prøv at gennemregne i
hånden, hvordan jeg finder udtrykket for h. Forhåbentlig kan du så komme
af med det mærkelige minus.

A = 4

h*2πr+4πr^2 = 4

h*2πr = 4 - 4πr^2

h=(4-4πr^2) / 2πr = 4(1-πr^2) / 2πr

h = 2(1-πr^2) / πr

Prøv derefter at indsætte det i V-formlen, som jeg viste dig i # 12.

Og fortæl så, hvordan det går :-)
 


Svar #15
02. oktober 2010 af sar94 (Slettet)

 Jamen jeg får det samme resultat som du gør, men problemet er at opgaven skal afleveres elektronisk. Derfor står jeg i en svær situation.

Jeg siger først: Solve(2*π*r*h+4*π*r2=4,h)

svaret bliver så: -2(πr2-)/πr

Håber du kan se fejlen i det jeg gør og hjælpe mig. Tusinde tak for din hjælp og tid. 


Svar #16
02. oktober 2010 af sar94 (Slettet)

 hov svaret inde i parentsen skal være (πr2-1)


Brugbart svar (0)

Svar #17
02. oktober 2010 af Krabasken (Slettet)

Jeg siger først: Solve(2*π*r*h+4*π*r2=4,h)

svaret bliver så: -2(πr2-1)/πr

= (-2πr^2+2)/πr = 2(1-2πr^2) / πr

Det er faktisk det samme - skrevet på en anden måde


Skriv et svar til: Hjælp og tjek efter svar.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.