Matematik

to tals sum og to tals differns

05. oktober 2010 af Nugga-t (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej jeg skal opstille en eller flere ligninger der kan udregne følgende udtryk.

To tals sum er 360. De samme to tals differens er 70. Du skal bestemme de to tal.

Jeg sad og overvejede om man ikke kan lave to ligninger, med to ubekendte?
Feks 1.  x + y = 360    2.   x - y = 70

Problemet er bare at jeg ikke kan se om jeg skal trække x fra y, eller y fra x?

Nogen der ved hvordan ligningen/ligningerne skal sættes op?
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. oktober 2010 af NejTilSvampe

 det er præcis sådan du skal gøre yes :)

x+y = 360  og  x-y = 70

Du kan bruge "substitutionsmetoden". Hvor du isolerer x (eller y) i den ene ligning og "sætter ind" (substituerer) i den anden ligning.

x = 70 + y 

(70+y) + y = 360 

70 + 2y = 360 

2y = 360 -70

y = 290/2 = 145

du sætter så 145 ind på y's plads i en af ligningerne og isolerer x.

x - 145 = 70

x = 70 + 145 = 215. 

Gør prøve:

215+145 = 360  (korrekt) ,   215 - 145 = 70 (korrekt). 

x = 215  og  y = 145


Brugbart svar (1)

Svar #2
05. oktober 2010 af Argus (Slettet)

Du har helt ret.

Det er lige meget hvad du kalder x og y. Du bør ende med de samme to tal, uanset.


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. oktober 2010 af peter lind

Det er fuldstændigt rigtigt, det du har gjort. Adder de 2 ligninger og y vil gå ud. Du har nu en ligning med en ubekendt x. Løs denne. Derefter kan du finde y af en af de oprindelige ligninger.


Svar #4
05. oktober 2010 af Nugga-t (Slettet)

 nå ja sku da rigtigt, mange tak


Skriv et svar til: to tals sum og to tals differns

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.