Matematik

Eksponentiel funktion

05. oktober 2010 af jalh (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej Alle!

2. En funktion f er af typen f(x) = b*xa , og der gælder, at f(2) = 4 og f(4) = 64.

Bestem tallene a og b.

Er der en, der kan vise mig en eventuel løsning eller decideret fremgangsmåde?

Mvh

Julius


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. oktober 2010 af NejTilSvampe

 der findes en formel, MEN jeg vil forslå dig at sætte to ligninger med to ubekendte op istedet. Fordi det giver en meget bedre intuition af fremgangsmåden efter min mening.

f(2) betyder jo at du sætter 2 ind på x's plads i f(x).

så :

4 = b*2^a  og  64 = b*4^a

Du har nu et ligningssystem hvor du kan løse mht. a og b.

du kan evt. dele dem med hinanden.

64/4 = b*4^a / b*2^a    , b går ud med sig selv.

16 = 4^a / 2^a = 2^a

så bruger du en logaritme på begge sider.

ln(16) = ln(2)*a => a = ln(16) / ln(2) = 4ln(2) / ln(2) = 4    (fordi 16 = 2^4, er ln(16) = 4ln(2) )

så a = 4, du må selv finde b hvis du kan.


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. oktober 2010 af chr42 (Slettet)


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. oktober 2010 af peter lind

Du sætter værdierne ind i funktionen. For de første får du 4 = b*2a. Hvis du deler de 2 ligninger med hinanden går b ud og du har en ligning med en ubekendt.


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. oktober 2010 af NejTilSvampe

  Til #0 og #2 , det er IKKE en eksponentiel funktion.

eksponentielle funktioner har forskriften  y = b*a^x


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. oktober 2010 af chr42 (Slettet)

Beklager - jeg fik kun nærlæst overskriften - sengen kalder.

Potensfunktioner har også en side i matlex ga.randers-hf-vuc.dk/matlex/funktioner.html#potens


Svar #6
05. oktober 2010 af jalh (Slettet)

 Mange tak for hjælpen!


Skriv et svar til: Eksponentiel funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.