Matematik

Hvordan kan jeg løse 3 og 4 gradsligninger

11. oktober 2010 af Kristina0 (Slettet) - Niveau: A-niveau

 har brug for en formel ??


Brugbart svar (1)

Svar #1
11. oktober 2010 af peter lind

Der findes godt nok formler for løsning af tredjegradsligninger og fjerdegradsligninger; men de kræver noget mere avanceret matematik end du har haft. Du kan enten bruge et CAS værktøj til at løse ligningerne eller du kan prøve at gætte. Er alle koefficienterne hele tal gælder at for rationelle løsninger går tælleren op i konstantleddet og nævneren op i koefficienten til den højeste grad af x.


Svar #2
11. oktober 2010 af Kristina0 (Slettet)

ja men jeg tænkte om du kunne fortælle formlerne for det er nogen jeg skal bruge.......????


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. oktober 2010 af Krabasken (Slettet)

Der er andre listige måder - lad os se et eksempel på en af de ligninger, du skal løse -


Svar #4
11. oktober 2010 af Kristina0 (Slettet)

0=x3-3x2+2


Svar #5
11. oktober 2010 af Kristina0 (Slettet)

jeg skal ku løse denne ligning for at finde hvor linjen i grafen skærer i x aksen... og det gøre den jo 3 steder .....


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. oktober 2010 af Hooffo (Slettet)

En måde at løse en 4. gradsligning på:

I en ligning, hvor den ukendte er x, kan du f.eks. definere x2 som t, sådan at alle de steder, hvor der står x4 skriver du t2, og hvor der står x2 skriver du t.

Altså

t=x2

Du kan nu løse ligningen som en almindelig 2. gradsligning, og udregne t.

Eksempel på et resultat:

t=4 V t=16


Og da t er lig x2, kan du skrive:


x2=4 V x2=16


Du kan nu tage kvadratroden op begge sider af lighedstegnet.

I dette tilfælde er resultatet:


x=-2 V x=2 V x=-4 V x=4

Jeg beklager, at det er lidt rodet.


 


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. oktober 2010 af Krabasken (Slettet)

Med sådan nogle "pæne" tal kan man nemt lige prøve sig frem ved at indsætte 1 eller -1 i stedet for x. Og minsandten om ikke x=1 passer i ligningen.
Så kan du dividere ligningen med (x-1), det giver x^2-2x-2.
En alm 2.grads ligning som giver dig de sidste to rødder x=1±√(3)

Vupti ;-)


Svar #8
12. oktober 2010 af Kristina0 (Slettet)

mange tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Hvordan kan jeg løse 3 og 4 gradsligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.