Matematik

Normal distribution

13. oktober 2010 af Henriksorensen (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hi!

In the past couple of hours I have solved a lot of problems regarding the normal distribution. I have a basic understanding of the distribution and I am doing just fine when using the probability function as well as the cumulative probability function. I am struggling though when I have to use the moment generation function (m.g.f) - so I am hoping you can help me!

Problem:

Given , find E(X3) (LaTeX does not do good with ~, sorry)

(a) using the m.g.f

Now the m.g.f is defined as

.

I should then be easy to find the correct moment by inserting. The problem is that we do not know the variable t - how do we find this variable? My book is very unclear about this matter. 

I read about the standard normal distribution which is characterized by having  and a m.g.f: 

which we can expand by a taylor series expansion around 0 to find the even-order moments (all odd-order moments equals zero). But this does not help me with my problem. 

Perhaps I have missed something totally basic or as you might say: "du kan ikke se skoven for bare træer". ;) Can anyone help me clear this up? I would be very thankful. :)


Svar #1
13. oktober 2010 af Henriksorensen (Slettet)

I spell bad..

Moment GENERATING function (m.g.f) OF COURSE.


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#1

Det er måske nemmere så at holde diskussionen på dansk.

Denne artikel på wiki http://en.wikipedia.org/wiki/Moment-generating_function kan måske være til hjælp.


Svar #3
13. oktober 2010 af Henriksorensen (Slettet)

I am afraid my danish is not good enough (yet) to discuss such hardcore matters. :) An explanation in english would probably be easier to understand. I hope it is not too much to ask. I figured that since all your academic books are english anyway, it would do no difference. 

I read the article. Unfortunately, it did not help me solve the problem.


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#3

Well, your English sucks, too, so who cares?

The moment generating function is called MX(t) in the wiki article mentioned in #2. As you also mention, for a normal distribution N(μ,σ2) it is

MX(t) = etμ+(1/2)σ^2·t^2                                                            (1)

It is also mentioned that

MX(t) = ∑k=0 mktk/(k!) ,

where mk = E(Xk) is the k'th moment .

Hence, by forming the Taylor expansion of expression (1), we can immediately read off the k'th moment from the power series. In particular, m3 = E(X3) can be calculated for μ=2 and σ2=1


Svar #5
13. oktober 2010 af Henriksorensen (Slettet)

Thanks! Your attitude was very helpful! Oh wait, your skills in statistics were, your attitude was just .. well, I guess you know.


Skriv et svar til: Normal distribution

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.