Matematik

Hjælp til matematik: proportionalitetsfaktorer:)

14. oktober 2010 af sigu1993 (Slettet) - Niveau: A-niveau

 hej:)

Nu står sådan til at jeg skal til matematikprøve imorgen, også ville jeg høre om nogle forskellige ting:

- Hvordan undersøger man om punkterne A (8,13), B (21,34), C (55,89) ligger på samme rette linie?

- Noget af prøven består også af proportionale og omvendte proportionale. Jeg ville derfor hører om der var nogle der havde en god metode til at huske på den proportionalitetsfaktoren (k)..?

Når man skal finde k ved proportionalitet, gælder dette: k = y / x

Når man skal finde k ved omvendt proportionale, gælder dette: k = xy

- Desuden så jeg ikke lige forstået det med, at man kan "bytte om" på funktion hvis man nu har funktionen k = y / x, hvor man finder k og man så vil finde y, hvor y = kx

På forhånd tak:D


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

Bestem hældningskoefficienterne til linien gennem punkterne A og Bm og linien gennem punkterne A og C. Hvis de to hældningskoefficienter er ens, ligger punkterne på samme linie.


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. oktober 2010 af pigen10 (Slettet)

Andersen11 har ret.

Man finder a, hældningskoefficienterne således:

a = (y2 - y1) / (x2 - x1)


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. oktober 2010 af Krabasken (Slettet)

Når man skal finde k ved proportionalitet, gælder dette: k = y / x

Når man skal finde k ved omvendt proportionalitet, gælder dette: k = xy

Huskeregel:

LIGEFREM proportionalitet: For at bevare k må y blive 5 gange større, hvis x bliver 5 gange større. De FØLGES ad:

k = y / x

OMVENDT proportionalitet: For at bevare k må y blive 5 gange mindre, hvis x bliver 5 gange større. De går MODSAT:

k = xy


Skriv et svar til: Hjælp til matematik: proportionalitetsfaktorer:)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.