Matematik

Spørgsmål til potensregneregler

22. oktober 2010 af gigaultranoob (Slettet)

Jeg har at gøre med en reduktionsopgave efter formen:

axn-bx
---------
cxn

(x er en ubekendt faktor)

Regnereglen for potenser siger som bekendt:

an                             an
---- = an-m samt --------- = (a/b)n
am                            bn

Skal det i så fald tolkes sådan:

axn      bx
------ - -----
cxn      cxn

ergo

(ax/cx)n - (b/c)*x1-n
 

f.eks.

69x2-19x
------------
10x2

bliver færdigreduceret til:

(69x/10x)2 - (19/10)*x1-2 = 6,9x2 - 1,9x-1


Svar #1
22. oktober 2010 af gigaultranoob (Slettet)

x


Brugbart svar (1)

Svar #2
22. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

Ja, det er korrekt forstået.


Svar #3
22. oktober 2010 af gigaultranoob (Slettet)

Okay. Så selvom reglen er formuleret som f.eks. an/am=an-m, betyder det ikke, at det kun gælder hvis divisor og dividend er samme tal (hvor ofte sker det lige !?!)? Forskellen ligger f.eks. i det givne praktiske eksempel i, at der også må ske en divisionsoperation med rødderne som dividend og divisor?

Er min løsning, og særligt 2. led af den: opdelingen i divisionen af røddenes faktorer, der sættes i parantes, som x sættes udenfor, dog rigtig? Det er mest af alt fremgangsmåden, jeg er lidt i tvivl om. Er der en standardfremgangsmåde, der adskiller sig fra det, jeg har lavet?
 
P.S. Hvorfor formuleres reglen så ikke som følgende:

xn/ym = (x/y)n-m ?


Ville det ikke lette en masse forvirring?
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

(69x/10x)2 - (19/10)*x1-2 = 6,9- 1,9x-1     x forkortes væk i den første parentes.

9/4 = 32/22  = (3/2)2-2  = (3/2)0  = 1   hvilket vist viser at din formel ikke virker.


Svar #5
22. oktober 2010 af gigaultranoob (Slettet)

Jeg bliver lidt forvirret af de modstridende meldinger. Skal jeg opfatte regnestykket som følgende:

69x2 - 19x        69 * x2 - 19 * x
--------------  = -----  ---- ------  -------
10x2                  10  x2     10    x2


Altså, således at 69 divideres af 10 og x2 af x2 (og dermed fjernes)

Mens 19 ligeledes divideres af 10 og x af x2

?

At 69 "hænger sammen" med x2 og 10 med x er altså noget, jeg må ignorere?


Svar #6
22. oktober 2010 af gigaultranoob (Slettet)

Der skal selvfølgelig gangetegn mellem 10 og x2 under brøkstregen


Svar #7
22. oktober 2010 af gigaultranoob (Slettet)

BUMP!


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#7

Jeg var lidt forhurtig i #1.

Du kan ikke reducere axn/(bxn) til (ax/bx)n . I den første brøk er det kun x, der er opløftet i n'te potens, ikke a og b, så derfor fås

axn/(bxn) = a/b


Skriv et svar til: Spørgsmål til potensregneregler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.