Matematik

røringspunkt, kugle og tangentplan

24. oktober 2010 af richgirl (Slettet)

hej folks

Jeg har et spøtgsmål:

Hvordan finder jeg et røringspunkt for en kugle med dens tangentplan. Jeg har kuglens ligning og planens ligning.


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

1. Brug CAS.   eller

2. Find skæringspunktet mellem planen og linien l: P = C + n*t    n = planens normalvektor,  C = kuglens centrum


Brugbart svar (1)

Svar #2
24. oktober 2010 af NNM12 (Slettet)

Parameterfremstillingen for den linie der går gennem centrums i cirklen og står vinkelret på tangentplanet har tangentplanets normalvektor som sin retningsvektor.

Find et udtryk for denne linie. Dvs. du finder et udtryk for koordinatsættet (x,y,z) udtrykt ved en eller anden parameterfremstilling. Dernæst sætter du dette udtryk for (x,y,z) - koordinaterne ind i din kugle ligning og så skulle du gerne få et 2.gradspolynomium. Løser du denne andengradsligning, skulle du gerne finde en værdi for din parameter, som du nu kan indsætte i parameterfremstillingen for din ligning gennem centrum og dermed finde koordinatsættet (x0, y0, z0), som er røringspunktet for kuglen med tangentplanet.

Jeg er nogenlunde sikker på dette holder stik, men tjek dit resultat og se om dette giver mening.

Dette kan du gøre ved at se om den vektor der udspændes mellem røringspunktet og kuglens centrum har kuglens radius som længde.

Hvis dette ikke løser dit problem, så meld endelig tilbage


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. oktober 2010 af NNM12 (Slettet)

kieslich har ret. Hans metode holder. Gør det!

Jeg har ikke tjekket om mit forslag holder stik
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

NNM12 Din metode er jo den samme, bare mere udførligt forklaret, så den holder også. Fin ide med testen til sidst.


Svar #5
24. oktober 2010 af richgirl (Slettet)

ok... tusind tak skal I have.


Svar #6
24. oktober 2010 af richgirl (Slettet)

Der er bare lige et problem... Når jeg løser andengradsligningen får jeg 2 værdier for t. Vil det sige, at der er 2 skæringspunkter mellem planen og kuglen??


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

ah ha opdagede lige at NNM12 og jeg ikke brugte helt samme metode. når du finder linjens skæring med kuglen får du to punkter: det rigtige og det som ligger på den modsatte side af kuglen. du er så nød til at finde ud hvilket af punkterne der også ligger i planen (sæt punkterne ind i planens ligning og se om det passer). 

finder du istedet linjens skæring med planen får du en simpel førstegradsligning i t, med kun en løsning.


Skriv et svar til: røringspunkt, kugle og tangentplan

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.