Matematik

Tangtentens ligning med en bestemt hældning

25. oktober 2010 af WHiP (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg er i tvivl om hvordan jeg finde tangentens ligning hvor tangenten skal have en bestemt hældning.

Spørgsmålet lyder:

En funktion f er givet ved f(x)=x^3-3x+1

Tegn graffen for f og den tangent der har hældningen -1.

Jeg har forsøgt med at sige:

y=-1*f'(x)+b <=>

1=-1*2+b <=>

b=3

y=-1x+3

Er dette rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. oktober 2010 af chr42 (Slettet)

Du skal begynde med at løse ligningen

f'(x0)=-1

Så har du x0, for punktet for tangenten og kan sætte ind i tangentligningen.

y=f'(x0)(x-x0)+f(x0)


Svar #2
25. oktober 2010 af WHiP (Slettet)

Så får x=1

Skal jeg gøre noget med det tal?


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. oktober 2010 af KimT.T. (Slettet)

Differentier funktionen, således at du finder tangentens funktion. Indsæt -1 som hældning, find x-koordinat og find y-koordinat ved at indsætte x-værdien i f(x). Derved kender du x- og y-værdierne - indsæt disse, samt hældningen og find skæringen med y-aksen, og så burde du stå med forskriften for tangenten, som du kan tegne ind.


Svar #4
25. oktober 2010 af WHiP (Slettet)

Ved y=f'(1)(x-1)+f(1) får jeg y=-1

Jeg stadig stuck i hvad jeg skal gøre. Jeg har prøvet og differentiere funktionen og sætte y=-1

-1=2*x+3 og det give x=1

Jeg kan dog ikke finde rundt i hvad det er jeg skal gøre


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. oktober 2010 af mathon

         f '(xo) = 3xo2 - 3 = -1

                       xo2 - 1 = -(1/3)

                       xo2 = (2/3)

                       xo = ±√(2/3)

                       f(-√2/3) = (7/9)·√(6) + 1                                                  f(√2/3) = -(7/9)·√(6) + 1

tangentligning for
                                   xo = -√(2/3)                                                          xo = √(2/3)
                                   y = -(x+√(2/3)) + (7/9)·√(6) + 1                            y = -(x-√(2/3)) - (7/9)·√(6) + 1

                                   y = -x + ((7/9)·√(6) - √(2/3) + 1)                           y = -x + ((7/9)·√(6) + √(2/3) + 1)     

                                   y ≈ -x - 0,559                                                        y ≈ -x + 6,369
 

                                  


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. oktober 2010 af chr42 (Slettet)

Husk at differentialkvotienten er hældningen på grafen.

Når du løser f'(x)=-1 skal du få to løsninger, hvilket svarer til, at grafen har to tangenter med hældning -1.

Jeg får det til at være i x=√(2/3) og i x=-√(2/3)


Svar #7
25. oktober 2010 af WHiP (Slettet)

Har opdaget at jeg har skrevet den forkerte funktion ind.

Den skulle have hedet f(x)=x^2-3x+1.

Men jeg har fuldt din metode mathon og tror jeg har fundet frem til det rigtige:

-1=2x0-3 <=>

x0=1,5

y=-(x+1,5)+f(1,5)

y=-x-1,625


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. oktober 2010 af chr42 (Slettet)

Bortset fra, at x0=1, så ser det fornuftigt ud.


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. oktober 2010 af mathon

tangentligning efter revideret funktion

       y = -(x-1) + f(1)

       y = -x + 1 + (-1)

       y = -x


Skriv et svar til: Tangtentens ligning med en bestemt hældning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.