Matematik

Hjælp! Hvordan opstiller man en ligning?!

31. oktober 2010 af NannaCHR (Slettet) - Niveau: C-niveau

 Hvordan løser man de her:

1: Et bassin fyldes med vand. vanddybden er 15 cm, og vandet stiger med 2 cm på 5 min? Jeg skal opstille en ligning for at finden ud af hvor land tid der går inden vanddybden er 80 cm..?!

2: Et hus har egen brønd. der løber 30 liter i timen til brønden. i en periode bruger beboerne 900 liter i døgnet. hvor lang tid går der inden de løber tør for vand, hvis husets vandbeholder fra starten af perioden indeholdt 450 liter? (opstil ligning)


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. oktober 2010 af NejTilSvampe

1.

y = a*t+b

b = 15cm , a = 2cm/5min = (2/5) cm per minut.

80 = (2/5)*t + 15 => t = ??

2.

30 liter i timen = 30L/t * 24t/døgn = 720 Liter per døgn.

så vandbeholderens vandmængde stiger med formlen  f(t) = 720*t + 450  hvor t er tid i døgn.

på samme tid falder vandmængden med g(t) = -900*t  lægger vi de to funktioner sammen får vi:

h(t) = f(t) + g(t) = (720-900)*t + 450 = -180*t + 450

løs h(t) = 0 => -180*t +450 = 0 => t = ?


Brugbart svar (0)

Svar #2
31. oktober 2010 af pige24 (Slettet)

Du har en vanddybde på 15cm i forvejen.

Du ved at vandet stiger med 2cm på 5min.

Du vil gerne vide hvornår du har 80cen.

40.2=80m og 5.40=200m      Det har taget 200m om at fyldes med 80cm

Ved ikke om det er rigtigt

En god dag til dig.


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. oktober 2010 af pige24 (Slettet)

Jeg har helt glemt du har 15cm i forvejen.

2cm på 5min

7,5.2=15

7,5.5=37,5

200-37,5=162m


Brugbart svar (0)

Svar #4
31. oktober 2010 af pige24 (Slettet)

Jeg tilføjer lige. Man kan også bare sige, nu ved vi at vi har 15cm, vi vil jo gerne have 80cm, så kan vi bare trække 15 fra 80, så har vi 65.

2.32,5=65

32,5.5=162m


Brugbart svar (0)

Svar #5
31. oktober 2010 af NejTilSvampe

 pige24, spørgsmålet var hvordan stiller du en ligning op. Og du skal som minimum afrunde til 163min. 


Svar #6
03. november 2010 af NannaCHR (Slettet)

 hvad er t i ligningerne?


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. november 2010 af NejTilSvampe

 #6 - tid


Skriv et svar til: Hjælp! Hvordan opstiller man en ligning?!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.