Matematik

parameterfremstilling - 2 linjer ifht. hinanden

07. november 2010 af z92 (Slettet)

Hejsa,

Jeg har fået stillet følgende spørgsmål - jeg har uploadet det som billede fordi det ville blive forvirrende hvis jeg skrev det:

http://img17.imageshack.us/img17/9580/opgaverr.png

Jeg har slet ingen anelse om hvad jeg skal gøre. Derudover undrer jeg mig over at m ikke er x-y-z men x-y-x?!

På forhånd tak... :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. november 2010 af peter lind

x-y-x er sandsynligvis en skrivefejl.

Find først om linjerne har nogle fælles punkter. Det betyder at du skal se om der findes løsninger til ligningerne x=3+t1=t2-2 Tilsvarende for de andre koordinater. Findes der en og kun en løsning skærer de hinanden. Er der uendelig mange løsninger er linjerne identiske.

Hvis der ikke er nogen løsning: Se på om retningsvektorerne er parallelle. Er de det er linjerne parallelle. Er de ikke er linjerne vindskæve


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. november 2010 af mette48 (Slettet)

Jeg tror at x-y-x er en skrivefejl, så det bare kan betragtes som x-y-z

x   3+t           linien kan også skrives (3,1,-4)+t(1,1,2)
y   t+1
z   2t-4

x   t-2            linien kan også skrives (-2,4,1)+T(1,3,-2)
y   3t+4
z   1-2t

den første del er et punkt linien går igennem medens sidste del er liniens retningsvektor. De to t-er behøver ikke have samme værdi, derfor er den ene skrevet med stort.

Da de 2 retningsvektorer ikke er ens, er linierne ikke parlelle.

Hvis linierne skærer hinanden skal der findes en t- og en T-værdi der passer i alle tre koordinater

a)   3+t=-2+T      ⇒     T=t+5 

b)   t+1=T-2

c)   2t-4=1-2T

a Indsættes i c           2t-4=1-2t-10  ⇒  4t=-5   ⇒  t=4/5

indsættes i a             T=5 4/5

a indsættes i b           t+1=t+5-2 ⇒ ingen løsning og hvis både t og T indsættes fås et falsk udsagn

linierne skærer ikke hinanden


Svar #3
07. november 2010 af z92 (Slettet)

Mange tak :-)


Skriv et svar til: parameterfremstilling - 2 linjer ifht. hinanden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.