Matematik

Historien om ligninger. Hjælp søges :D

09. november 2010 af MadsFeddersen (Slettet)

Hej

Sidder her i skolen og skal finde ud af noget om historien om ligningen.

Er der nogen der kan svare hurtigt for har ikke så lang tid :D

Tak på forhånd

- Mads Feddersen


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. november 2010 af Busterjuul (Slettet)

 Det gamle grækenland. Ellers svarer google ganske fint på det. 


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. november 2010 af mette48 (Slettet)

Ved ikke om du kan bruge dette til noget

historien om ligningen i folkeskolen

I gamle dage, hvilket vist bare er i 1950-erne havde man kun regning i folkeskolen til og med 4. mellem. (9.klasse). Regning var talbehandling med de fire regningsarter og en serie udenadslærte formler.

I realklassen (10. klasse) kunne man så også få matematik hvori ligninger indgik.

Man lærte en løsningsmetode, som der næppe var mange der fik forklaringen på. Man flyttede leddene over på den anden side af lighedstegnet og skiftede fortegn på dem.

I 60erne blev regning og matematik 1 fag som alle elever deltog i til og med 2.real (9. klasse). Samtidig begyndte man at lære at løse ligninger ud fra forståelse af lighedstegnets betydning og princippet med at udføre de samme regnefunktioner på begge sider af lighedstegnet. Det var dog ikke alle lærere, der var lige hurtige til at inddrage de nye principper i undervisningen.

Nu kunne mange af de udenadslærte formler erstattes af enkelte formler, hvor man indsatte et x for den ubekendte størrelse og derefter løste den fremkomne ligning.

Et eksembel på dette:

Gammel metode til renteberegning:

rente=(beløb*dage*%)/(100*360)

dage=(rente*100*360)/(beløb*%)

%=(rente*100*360)/(beløb*dage)

beløb=(rente*100*360)/(%*dage)

Disse fire formler skulle mine klassekammerater kunne udenad.

Jeg var ny i klassen og havde lært at løse opgaverne med ligninger, så jeg brugte kun formlen

rente=(beløb*dage*%)/(100*360) hvor jeg satte et x for den ubekendte og løste ligningen. (bemærk at vi ikke havde lommeregnere dengang, men tellene var ofte pæne)

Jeg har i min egen undervisning lære eleverne at bruge ligninger så mange steder som muligt, hvilket du måske har lagt mærke til her.


Skriv et svar til: Historien om ligninger. Hjælp søges :D

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.