Fysik

Hvem kommer først? A-niveau fysik opgave

11. november 2010 af StephanCarlsen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg sidder med en fysikopgave, som jeg efterhånden er kørt død i.

A og B deltager i samme løb. A løber hele distancen i tiden tA med konstant fart vA. B, som lægger hårdt ud, løber første halvdel af distancen med farten vA+Δv, men sidste halvdel kun med farten vA-Δv. Den samlede løbetid for B er tB.

Vis at der gælder at tB=tA·((vA2)/(vA2-Δv2).

please hjælp mig og det haster ?? :D

- jeg har læst dette: https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=909867#914076 , men forstår ikke hvordan man skal forlænge og reducere så det ville være dejligt hvis nogen kunne forklare det ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

Løbedistancen er s = vA·tA

B løber første halvdel af distancen med fart vA+Δv , denne halvdel s/2 løbes da i tiden t1 = (s/2)/(vA+Δv) , og tilsvarende løbes den anden halvdel i tiden t2 = (s/2)/(vA-Δv), så der må gælde

tB = t1 + t2 = (s/2)·(1/(vA+Δv) + 1/(vA-Δv)) = (s/2)·((vA-Δv + vA+Δv) / ((vA+Δv)(vA-Δv))

                  = (vA·tA/2)·2vA/(vA2 - Δv2) = tA·vA2 / (vA2 - Δv2)


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. november 2010 af chr42 (Slettet)

Kieslich skriver at

strækningen kaldes s så er s = vA*tA tiden B bruger på løbet findes ved

tB = 0.5*s/(vA + Δv) + 0.5*s/(vA - Δv)

forlæng på begge sider med (vA+Δv)*(vA-Δv) = vA2-Δv2 reducer og indsæt den øverste formel for at fjerne s igen, så fås din formel.

Dvs. (vA+Δv)*(vA-Δv)*0.5*s/(vA + Δv) + (vA+Δv)*(vA-Δv)*0.5*s/(vA - Δv) =

(vA-Δv)*0.5*s + (vA+Δv)*0.5*s =                    Da vi kan forkorte

s*vA = vA^2*tA

Og så skal du bare dele med (vA+Δv)*(vA-Δv) igen

En anden måde at nå til samme resultat vil være at indsætte 0,5*s=0,5*vA*tA og sætte på fælles brøkstreg.


Svar #3
11. november 2010 af StephanCarlsen (Slettet)

tak det hjalp :D


Skriv et svar til: Hvem kommer først? A-niveau fysik opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.