Matematik

bestem

14. november 2010 af matthacker (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej sidder lige med en opgave som jeg ikke helt ved hvordan jeg skal gribe an..

Bestem ligningen for den linie l, der går gennem punktet A(-3,2), og som er normal til linien m med ligningen 12x-6y+24=0

Først har jeg bestemt y for linien m

12x−6y+24=0

6y=12x+24

y= 12/6 x+24/6

y=2x+4

herefter ved jeg ikke helt hvad jeg skal gøre ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. november 2010 af Argus (Slettet)

Fra dit udtryk for y, kan du se hvad dens hældningskoefficient er.

For at to ligninger er normale (eller vinkelrette), skal produktet af deres hældningskoefficienter give -1.

Ved at benytte dette kan du finde hældningskoefficienten for l.  Nu har du hældningskoefficienten og et punkt for l, og kan så nemt bestemme dens ligning.


Svar #2
14. november 2010 af matthacker (Slettet)

 kan bare ikke helt finde ud af hvordan jeg skal stille det op ? :S


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. november 2010 af mathon

som er normal til linien m med ligningen 12x-6y+24=0
eller
                     m:     2x - y + 4 = 0
                               y = 2x + 4
 

hvilken hældningskoefficient
skal
         L have i følge #1 ?


Svar #4
14. november 2010 af matthacker (Slettet)

produktet mellem de to skal give -1 altså skal den have -0.5 men vil bare gerne vide hvordan jeg udregner det?

om jeg skal bruge formlen y-y1=α(x-x1) eller hvad jeg skal ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. november 2010 af mathon

udmærket idé


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. november 2010 af pensionist (Slettet)

Ja, det er korrekt.

en anden måde er at skrive linien som y = - 0,5x + c

indsætte det kendte punkt og beregn c


Svar #7
14. november 2010 af matthacker (Slettet)

  α∗β=−1=2∗−0,5=−1

y−2=−0,5(x−(−3))

y−2=−1/2 x+3

y=−1/2 x+5

dvs. jeg kan godt skrive det op sådan her ? 

ved jo det er indlysende det skal være -0.5, men bare om der var en måde jeg kunne udregne det på?


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. november 2010 af pensionist (Slettet)

Du glemte at gange 3 med 0,5


Svar #9
14. november 2010 af matthacker (Slettet)

 tak :)

y= -1/2x+1/2 passer vidst bedre så


Skriv et svar til: bestem

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.