Matematik

Komplekse funktioner

15. november 2010 af aaaa202 (Slettet)

 Hej, jeg sidder og læser om komplekse funktioner og jeg har lidt svært ved nogle ting.
Så vidt jeg kan forstå er en kompleks funktion en funktion med både realdel og imaginær del således at:
f(x+iy) = u + iv
Hvor u og v så er henholdvis den reelle og imaginære funktion. Men jeg har svært ved at forstå, hvordan de virker på andre komplekse tal. 
Min bog benytter skrivemåden:
u + iv = u(x,y) + iv(x,y)
Hvilket skal forstås som at u + iv er funktioner af 2 variable som virker på de reelle variable x og y.
MEN!
Virker den reelle funktion kun på den reelle del af det komplekse tal, og den imaginære funktion kun på den imaginære del? Dvs. har en funktion som:
f(z) = z^2 = (x +iy)^2 = x^2 - y^2 + 2ixy
den reelle del u(x,y) = x^2 - y^2 og den imaginære del v(x,y) = 2xy
Det er sådan jeg tror det er, og det passer også med det jeg ser i min bog. Dog kan jeg ikke få det til at passe et sted, og det, der har sået min tvivl.
Bogen skriver:
Betingelsen for at f(x) = e^x for reelle tal x er:
f(x) = f(x+i * 0) = u(x,0) + iv(x,0) = e^x+ i*0
Her virker den imaginære del af funktionen da også den reelle del af det komplekse tal såvidt jeg kan se:
iv(X,0)
Skulle der ikke have stået iv(0,0) eller er det mig, der har fået et eller andet galt i halsen. HJÆLP MIG MED DEN MANGLENDE BRIK! 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. november 2010 af peter lind

Du har ikke fået det galt i halsen. Du overser bare muligheden for at at v(0,0) = 0. Hvis du ser på funktionen f(z) = z2, som du slev nævner ovenfor, vil du have at v(0,0) = 0 og iøvrigt også at v(1,0) = v(0,1) = 0


Svar #2
15. november 2010 af aaaa202 (Slettet)

 så skal iv(x,0) tolkes på den måde, at man lader imaginære funktion virke på den imaginære dels x, som egentlig bare er 0?


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. november 2010 af peter lind

Det synes jeg er forkert formuleret. Den imaginære del af funktionen er i*v(x,y) hvor v(x,y) er en reel funktion af 2 variable. u(x,y) kan selvfølgelig godt have værdien for en eller flere værdier af x og y.


Svar #4
15. november 2010 af aaaa202 (Slettet)

 Jamen så er jeg sådan set lige langt i forståelsen. For jeg forstod netop ikke hvorfor man skrev: v(x,0), når x tilhører R, for så er det komplekse tal jo: z = x + i*0, og hvis v kun virker på den imaginære del kan den da ikke virke på x?


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. november 2010 af peter lind

v virker ikke på noget som helst. Det er simpelthen en funktion af 2 variable v(x,y)  hverken mere eller mindre. Denne funktion kan så være 2*x*y som i dit eksempel, den kan være konstant 0. Den kan være tan(x/y). Den kan i princippet være hvad som helst f(z) er så u(x,y)+i*v(x,y) hvor i*v(x,y) er imaginær delen af funktionen. For konkrete værdier af x og y vil du så få et tal ved at sætte x og y værdierne ind i funktionen


Skriv et svar til: Komplekse funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.