Matematik

Hjælp til opgave med flere ligninger med flere ubekendte

18. november 2010 af meller22 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej.

jeg har brug for hjælp til denne opgave:

Om et 2. gradspolynomium oplyses, at det har rødderne 5 og 9, samt at punktet (7, 4)
ligger på dets graf. Opskriv en forskrift for polynomiet. Hvordan gøre jeg det?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. november 2010 af Jerslev (Slettet)

#0: Brug faktoriseringen af et andetgradspolynomium til at opskrive forskriften.


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. november 2010 af badooo (Slettet)

Ethvert 2.gradspolynomium faktoriseres på formen:

f(x) = a(x-r1)(x-r2)

hvor r1 er første rod og r2 er anden rod. Indsæt rødderne, og indsæt derefter dit punkt. Gang ud og isolér a.

Såfremt det skal stå på formen f(x) = ax^2+bx+c indsætter du dit fundne a og dine 2 rødder i  f(x) = a(x-r1)(x-r2) og ganger ud igen.


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. november 2010 af PeterValberg

 f(x) = a(x - r1)(x - r2)
f(x) = a(x - 5)(x - 9)
f(x) = a(x2 - 9x - 5x +45)
f(x) = ax2 -14ax +45a

indsæt nu punktet (7,4) og løs for a  (det skulle gerne give a = -1)
indsæt a i ovenstående og du har forskriften for f

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
18. november 2010 af meller22 (Slettet)

Tusind tak! :-)

#3 hvor fik du 14ax fra i f(x) = ax^2 - 14ax + 45a?


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. november 2010 af PeterValberg

 tredje linje

f(x) = a(x2 - 9x - 5x + 45)       de to med fed markeret giver -14x

derefter ganges a ind i parentesen på alle led

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #6
18. november 2010 af meller22 (Slettet)

ah okay, tak!

så indsætter jeg punktet (7,4)
f(x) = a*7^2 – 14a * 7 + 45
4 = a49 – 98a + 45
er det forkert, og hvad gør jeg så?


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. november 2010 af PeterValberg

 du glemmer at indsætte 4 som f(x) altså

4 = a·72 - 14·7·a +45·a

når du ganger a ind i parentesen skal du huske at gange den på alle led også de 45

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. november 2010 af mette48 (Slettet)

#7 du glemte at læse næstsidste linie i #6

#6 ja det er rigtigt, det du gør


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. november 2010 af mette48 (Slettet)

f(x) = a(x - 5)(x - 9) indsætter (7,4)

4=a(7-5)(7-9)

4=a*2*(-2)

a=-1


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. november 2010 af PeterValberg

 #8 du glemte vist at læse nederste linje i beregningen under #3, men lad det nu bare ligge.

Det du gør i #9 er hurtigere og smartere :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #11
20. november 2010 af meller22 (Slettet)

mange tak :-)

hvordan kommer forskriften så til at se ud?


Brugbart svar (0)

Svar #12
20. november 2010 af mette48 (Slettet)

indsæt a=-1 i f(x) = a(x - 5)(x - 9)


Svar #13
20. november 2010 af meller22 (Slettet)

det bliver så -1 (2 * -2) = -2 * 2.

den generelle forskrift lyder jo ax^2 + bx + c? så skal vel også finde b?


Brugbart svar (0)

Svar #14
20. november 2010 af PeterValberg

 f(x) = ax2 -14ax +45a

hvor a = -1 som indsættes, dermed bliver forskriften for f:

f(x) = -x2 +14x - 45

dermed har du jo bestemt b = 14 og c = -45 også :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Hjælp til opgave med flere ligninger med flere ubekendte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.