Fysik

findes der en formel for lydenshastighed i CO2?

20. november 2010 af VidenSøger (Slettet)

 Hej folkens!

Jeg var inde på følgende link: http://da.wikipedia.org/wiki/Lyd og fandt lydenshastighed i CO2 til være 268 m/s ved 20 °C  men er der ikke en formel til at udregning af CO2 ved andre temperaturer? For jeg vil fx finde den ved 21 °C!


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. november 2010 af Jerslev (Slettet)

#0: Du kan sagtens bruge den temperatur som hastighed ved 21*C.  Afvigelse er minimal.


Svar #2
20. november 2010 af VidenSøger (Slettet)

 #1: men der må jo være en formel man kan udnytte ved andre temperaturer? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. november 2010 af Jerslev (Slettet)

#2: Lydens hastighed er ikke blot temperaturafhængig. Den afhænger også af en masse andet.

For almindelig atmosfærisk luft gælder. at

v = 330*sqrt(T/273K) m/s, hvor T skal indsættes i kelvin-grader.

Du kan jo selv se, at den relative afvigelse på lydens hastighed for 20 grader og for 21 grader er meget meget lille.


Svar #4
20. november 2010 af VidenSøger (Slettet)

 #2: Det er jeg klar over! men eksempelvis er lydenshastighed på samme vis også afhængig af andre faktorer en temperaturen men stadig har man kunne formulere en formel! Det samme må jo gælde for andre stoffer så! 


Brugbart svar (1)

Svar #5
20. november 2010 af mathon

 lyd i CO2:

                   v = √(κ·(R·T)/M) = √(1,31·(8,31451 J/(mol·K))/(0,04401 kg/mol) · T) = √(247,489 m2/(s2·K)·T)


Svar #6
20. november 2010 af VidenSøger (Slettet)

 #5: Tak 


Svar #7
20. november 2010 af VidenSøger (Slettet)

 #5: Kunne du evt. forklare hvad de forskellige størrelser betyder?


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. november 2010 af Jerslev (Slettet)

#7: R er gaskonstanten, T er temperaturen i kelvin, M er molarmassen og kappa går jeg ud fra er middelmolekylmassen.


Svar #9
20. november 2010 af VidenSøger (Slettet)

 Hvilke SI-enhed skal kappa have?


Brugbart svar (0)

Svar #10
20. november 2010 af Jerslev (Slettet)

#9: Enhedsløs.


Brugbart svar (0)

Svar #11
20. november 2010 af Jerslev (Slettet)

#9: Ellers have et kig her:

en.wikipedia.org/wiki/Speed_of_sound


Brugbart svar (1)

Svar #12
21. november 2010 af mathon

                      κ = Cp/CV 
                                          forholdet mellem de molære varmekapaciteter
                                          ved henholdsvis konstant tryk og konstant volumen


Skriv et svar til: findes der en formel for lydenshastighed i CO2?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.