Matematik

separation af de variable

21. november 2010 af lllXlll (Slettet) - Niveau: A-niveau

Er der nogen der kan hjælpe mig med følgende opgave:

Bestem de to løsningen til differentialligningen
dy/dx=y^2
Hvis grafer går gennem henholdsvis A(1,1) og B(1,-1)
 

På forhånd tak :-)


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. november 2010 af mathon

                         

                                            (-1/y2)dy/dx = -1


Svar #2
21. november 2010 af lllXlll (Slettet)

kunne du uddybe dit svar en smule mathon?? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. november 2010 af peter lind

dy/y2 = dx integrer på begge sider af lighedstegnet.


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. november 2010 af Druesukker (Slettet)

dy/dx = y^2

indsæt dy/dx = y ' og tilføj funktionen a(x) = 1 på højresiden og y er selvfølgelig forskellig fra 0:

y ' = a(x) * y^2

gang med 1 / y^2 på begge sider:

(1 / y^2) * y ' = a(x)

Indsæt G '(y) = 1 / y^2:

G '(y) * y' = a(x)

indsæt y = f(x):

G '(f(x)) * f '(x) = a(x)

Regneregel for sammensat funktion:

(G(f(x))) ' = a(x)

indsæt A '(x) = a(x) og flyt over på den anden side:

(G(f(x))) ' - A '(x) = 0

Differentation af differens:

(G(f(x)) - A(x)) ' = 0

Differentier:

G(f(x) - A(x) = c , hvor c er konstant

indsætter y = f(x) og flytter A(x):

G(y) = A(x) +c

omskriver stamfunktionerne til integraler (husk G '(y) = 1 / y^2 og a(x) = A '(x) = 1):

∫G '(y)dy = ∫ A '(x)dx +c

∫(1 / y^2) dy = ∫ 1 dx + c

∫(1 / y^2) dy = ∫ 1 dx + c

-1 / y +c2 = x + c3 + c , hvor c2 og c3 er konstanter.

-1 / y = x + c3 + c - c2

indsætter c3 + c - c2 = k , så det bliver til kun en konstant:

-1 / y = x + k

ganger nu med x + k og dividerer med y:

y = -1 / (x + k)

Nu er vi kommet til at man kan indsætte værdierne for x og y for at isolere k:

Punktet A(1,1) y = 1 , x = 1:

1 = -1 / (1 + k)

1 + k = -1

k = -2

Den første løsning bliver da:

y = -1 / (x - 2) , husk x forskellig fra 2

På samme måde for punktet B.....

I praksis bruger man normalt Leibniz' skrivemåde, bemærk at det ikke er et bevis men en enkel måde at regne det på uden at bruge lommeregneren:

dy/dx = y^2 * a(x), y forskellig fra 0 og a(x) = 1

ganger med dx og dividerer med y^2 på begge sider:

(1 / y^2) dy = a(x) dx

dette kan nu let omskrives til integraler:

∫ (1 / y^2) dy = ∫ a(x) dx

indsætter a(x) = 1:

∫ (1 / y^2) dy = ∫ 1 dx

Nu kommer vi frem til samme resultat:

-1 / y +c2 = x + c3 , hvor c2 og c3 er konstanter.

y = -1 / (x + k) , hvor k = c3 - c2 er en konstant.

Håber du kan bruge beviset til noget. Jeg skal snart skrive opgave om differentialligninger, så jeg øver mig lidt hehe:)


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. november 2010 af mathon

@ #2
se


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. november 2010 af Druesukker (Slettet)

Med lommeregneren....

deSolve(y ' = y^2, x, y)

y = -1/(x + k)

Punktet A(1,1) indsættes:

solve(1 = -1 / (1+k), k)

k = -2

Løsning A må da blive:

y = -1 / (x - 2)

Punktet B(1,-1) indsættes:

solve(-1 = -1 / (1+k), k)

k = 0

Løsning B må derfor blive:

y = -1 / x

Mathon jeg kan ikke se hvor du får (-1/y2)dy/dx = -1 fra? Idet formlen dy/dx = y^2 er opgivet:

eksempel:

dy/dx = y^2

dy / dx / y^2 = 1

dy / (dx * y^2) = 1

dy / y^2 = 1 dx

(1 / y^2) dy = 1 dx

omskrives nu til ubestemt integral:

∫ (1 / y^2) dy = ∫ 1 dx

Jeg kan ikke forstå hvordan du kommer frem til (-1/y2)dy/dx = -1 ?
 


Brugbart svar (1)

Svar #7
23. november 2010 af mathon

         dy/dx = y2                                  multiplicer med -(1/y2)        på begge sider

         -(1/y2)·dy/dx =-1


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. november 2010 af Druesukker (Slettet)

Det er da rigtigt! Havde jeg læst opgaveteksten ordentligt havde det været nemmere at indse det...

Bestem de to løsninger til differentialligningen

dy/dx=y^2

Hvis grafer går gennem henholdsvis A(1,1) og B(1,-1).

(To løsninger pr. punkt) dvs:

Første graf:

dy/dx = y^2

(-1/y^2)dy = -1dx

∫ (-1/y^2)dy = ∫ -1dx

1/y = -x + k

y = 1 / (-x + k)

Anden graf:

dy/dx = y^2

(1/y^2)dy = 1dx

∫ (1/y^2)dy = ∫ 1dx

-1/y = x + k

y = -1 / (x + k)

Til løsning A skal indsættes X = 1 og y = 1 i begge grafer:

1 = 1 / (-1 + k)

k = 2

og

1 = -1 / (1 + k)

k = -2

løsningerne bliver da:

y = 1 / (-x + 2)

og

y = -1 / (x - 2)

På samme måde løses for punktet B...


Brugbart svar (0)

Svar #9
23. november 2010 af Druesukker (Slettet)

Men det vi viser er vel bare at fortegnet foran konstanten er ligegyldigt

y = 1 / (-x ± k) altså

y = 1 / (-x - k) = -1 / (x + k)

og

y = 1 / (-x + k)


Skriv et svar til: separation af de variable

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.