Fysik

Fysik hjælp!

19. april 2005 af kiaa (Slettet)
Hej. er der nogen som kan hjælpe mig med denne opg.. på forhånd tak.

En radioaktiv kilde har aktiviteten 370kBq = 1uCi.
a) Vis at kilden udsender 4,44*10^7 a-partikler i løbet af 2 minutter.

er det ikke 370kBq*2..??

En person har kilden placeret direkte på huden. Man kan regne med, at halvdelen af a-partiklerne rammer huden og afsætter deres energi i et tyndt lag. Hver a-partikel har energien 6,2-10^-13 J.

b) Beregn den energimængde, der afsættes i huden i løbet af 2minutter.

Det bestrålede hudlag har arealet 1,4cm^2 og tykkelsen 0,03cm. Hudens densitet(massefylde) er 0,97g/cm^3.

c) Beregn den obserberede dosis i hudlaget i løbet af de 2 minutter. Idet kvalitetsfaktoren for a-partiklerne sættes til 20 skal I også bestemme den ækvivalente strålingsdosis.

hilsen kia

Svar #1
20. april 2005 af kiaa (Slettet)

please det haster, er der ik nogen som kan hælpe lidt....

Brugbart svar (0)

Svar #2
20. april 2005 af Epsilon (Slettet)

#1: Jeg formoder, at a-partikler betegner alfapartikler.

a) Næsten korrekt. Kildens aktivitet er 370kBq, dvs. der sker 370 000 henfald per sekund. I løbet af 2 minutter udsendes derfor

N_alfa = A*(delta t) = (370kBq)*(2*60s) = 4.44*10^7

alfapartikler.

b) Hver alfapartikel afsætter energien 6.2*10^(-13)J. Kun halvdelen af de udsendte alfapartikler rammer huden. Så er det ligetil at beregne den afsatte energi i løbet af 2 minutter.

c) Den absorberede dosis er defineret til at være den absorberede energi per masse;

D = E_abs/m

Massen m af hudlaget kan beregnes ud fra oplysningerne i teksten.

Dosisækvivalentet er

H = Q*D

hvor Q er strålingens kvalitetsfaktor. De formler kunne du nu let have fundet ved at konsultere dit fysikkompendium.

//Singularity

Svar #3
20. april 2005 af kiaa (Slettet)

b) er det bare:6.2*10^(-13)J*2... ved det ik??
altså det er halvdelen af de udsendte alfapartikler rammer huden, så burde man dividere med 2 eller hva?

Brugbart svar (0)

Svar #4
20. april 2005 af Epsilon (Slettet)

#3: Ja, naturligvis. Du skal bestemt ikke multiplicere med 2, når halvdelen af alfapartiklerne rammer huden. Antallet af alfa-partikler udsendt i løbet af 2 minutter fandt du under a).

//Singularity

Svar #5
20. april 2005 af kiaa (Slettet)

b) kan det passe at det er 3,1*10^-13J??

jeg har stadig ik forstået opg c).. kan du være sød og forklare det igen...

Brugbart svar (0)

Svar #6
20. april 2005 af Epsilon (Slettet)

#5:
b) Nej, det er halvdelen af den energi, som en enkelt alfa-partikel afsætter i huden. Du skal beregne den afsatte energi over 2 minutter, og dertil bidrager netop halvdelen (2.22*10^7) af de udsendte alfa-partikler. Derfor er den afsatte energi

E = (2.22*10^7)*(6.2*10^(-13))J =
1.37...*10^(-5)J ~ 14µJ

c) Fra b) kender du nu den afsatte energi i det bestrålede hudlag. Massen af huden er blot

m = rho*V

hvor 'rho' er hudens densitet og V voluminet af hudlaget. Den absorberede dosis D over 2 minutter er så

D = E/m

og dosisækvivalentet H er

H = Q*D

hvor Q = 20 er alfa-strålingens kvalitetsfaktor (jf. opgaveteksten).

//Singularity

Svar #7
20. april 2005 af kiaa (Slettet)

??

Brugbart svar (0)

Svar #8
20. april 2005 af Epsilon (Slettet)

#7: Det svar kan jeg ikke rigtig bruge til noget. Du må forklare nærmere, hvad du ikke forstår.

//Singularity

Svar #9
20. april 2005 af kiaa (Slettet)

m: 0,97g/cm^3* hvad er så Voluminet af hudlaget....?

Brugbart svar (0)

Svar #10
20. april 2005 af ilr4e (Slettet)

hej kiaa...

a)Vis at kilden udsender 4,44*10^7 a-partikler i løbet af 2 minutter?

her skal du sige: 120 sek * 370*10^3= 4,44*10^7.

b)Beregn den energimængde, der afsættes i huden i løbet af 2minutter.
6,2*10^-13 * 4,44*10^7 / 2 = 1,38 * 10^-5.

c) Beregn den obserberede dosis i hudlaget i løbet af de 2 minutter. Idet kvalitetsfaktoren for a-partiklerne sættes til 20 skal I også bestemme den ækvivalente strålingsdosis.

du finder først massen m og sætter det ind i følgende formel: D= E/m
og så skal du finde den ækvivalente strålingsdosis ved hjælp af følgende formel: H=w*D

spørg bare løs hvis der er noget...hvorfor en skole går du på..og hvad hedder du???????????????

Svar #11
20. april 2005 af kiaa (Slettet)

c) m = rho*V <=>
m= 0,97g/cm^3* hvad er voluminet?

Brugbart svar (0)

Svar #12
20. april 2005 af Epsilon (Slettet)

#10:
"hvorfor en skole går du på..og hvad hedder du???????????????"

- irrelevant bemærkning. Hvis du vil chatte, så besøg et chatforum; ellers hold dig til sagen.

#9: Du kender tykkelsen d og overfladearealet A af hudlaget. Voluminet V af hudlaget er så

V = d*A = (0.03cm)*(1.4cm^2) = 0.042cm^3

og massen m af hudlaget er da let beregnet, når densiteten er oplyst.

//Singularity

Skriv et svar til: Fysik hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.