Matematik

Bestemmelse af tangentligning

24. november 2010 af Amtell (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej :)

Jeg er givet en opgave, hvor jeg skal bestemme en tangents ligning. Jeg kan bare ikke rigtig finde ud af, hvordan jeg skal løse den. Opgaven lyder:

Jeg er givet funktionen f(x)=2/x.
Punktet Q(-4,4) ligger uden for grafen til f(x). Find forskriften for de to tangenter til f(x), der går igennem Q.

Jeg håber, at I kan hjælpe mig. På forhånd tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. november 2010 af mathon

      først:

                     differentier f(x)


Brugbart svar (1)

Svar #2
24. november 2010 af mathon

                     f '(x) = -2/x2


Brugbart svar (1)

Svar #3
24. november 2010 af mathon

tangentligning
                                 y - f(xo) = (-2/xo2)·(x-xo)                  hvor (xo,yo) ligger både på grafen for f(x) og
                                                                                       
på tangenten, medens (x,y) kun ligger på tangenten

du har derfor

                                 4 - 2/xo = (-2/xo2)·(-4-xo)
som reduceres
til                              xo2 - xo - 2 = 0                                  hvoraf du beregner de to røringspunkters
                                                                                        1.koordinater
 


Svar #4
25. november 2010 af Amtell (Slettet)

Tusind tak for hjælpen. Hvad bliver de to tangentligninger så? Bare så jeg kan være helt sikker på mit resultat.


Brugbart svar (1)

Svar #5
25. november 2010 af mathon

opgiv dine beregnede
                                            røringspunkter


Brugbart svar (1)

Svar #6
26. november 2010 af strangers

 Røringspunkterne er -1 og 2. Hvad kan man gøre herfra? 


Svar #7
26. november 2010 af Amtell (Slettet)

Nu kan du indsætte disse røringspunkter i hver sin tangentligning, og når denne reduceres, så finder du tangentligningen for hver enkelt tangent. De to røringspunkter er x0-værdierne, hvor du ved hjælp af f(x) kan beregne
f(x0) og f'(x0). Ud fra disse kan du opstille tangentligningerne og reducere dem mest muligt.


Brugbart svar (1)

Svar #8
27. november 2010 af mathon

           tangenter gennem (-4,4):

                         tangent1
                                               y - f(-1) = (-2/(-1)2)·(x-(-1))
                                              

                         tangent2
                                               y - f(2) = (-2/(2)2)·(x-2)
 

 


Skriv et svar til: Bestemmelse af tangentligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.