Matematik
Uendelig række, konvergens
Hej
Jeg skal vise, at følgende uendelige række er konvergent for x tilhørende R
uendelig
∑ 1/ln(x)n
n=1
Den er konvergent, fordi rækken går mod grænsen 1/1-(1/ln(x)) når n → uendelig
Er der ikke en mere elegant måde, man kan vise det på?
På forhånd tak
Svar #1
28. november 2010 af Andersen11 (Slettet)
Rækken er slet ikke defineret for x ≤ 0 . For x ∈ R+ er rækken ækvivalent med rækken
∑n=1∝ 1/yn
Svar #2
28. november 2010 af pura (Slettet)
Du har ret, der står også i opgaven R+
Men, den er stadig konvergent. Hvordan skal jeg vise, at den er det? Er det nok, at bruge forrige argument, hvor altså x tilhører R+ eller er der en anden fremgangsmåde?
Svar #4
28. november 2010 af Andersen11 (Slettet)
#3
Rækken i #1 er jo også ækvivalent med rækken
∑n=1∝ zn , z ≠ 0 , der har konvergensradius 1 , så rækken
∑n=1∝ 1/yn er konvergent for |y| > 1 , og dermed er rækken
∑n-1∝ 1/(ln(x))n konvergent for |ln(x)| > 1 , dvs, for ln(x) > 1 eller for ln(x) < -1 , dvs for x > e, eller 0 < x < 1/e .
Svar #5
28. november 2010 af pura (Slettet)
Jeg forstår ikke helt hvordan du kommer fra yn til (ln(x))n i nævnerne :/
Og hvorfor det skal være et produkt i den anden sætning, altså y*n
Svar #6
28. november 2010 af Andersen11 (Slettet)
#5
Det skulle være 1/yn , som det netop er blevet rettet til, og den sidste sum i #4 går fra n=1 til ∝ , ikke n-1 .
Svar #8
28. november 2010 af Walras
En helt ækvivalent måde at løse den på:
Du skal blot indse, at
∑1/ln(x)n=∑(1/ln(x))n.
Rækken konvergerer for |k|<1, og idet vi har, at k=1/ln(x), finder vi, at
|1/ln(x)|<1, hvoraf vi finder, at rækken konvergerer på intervallet x∈]0;e[.
Svar #9
28. november 2010 af Andersen11 (Slettet)
#8
Det er ikke helt korrekt til sidst. Rækken er slet ikke defineret for x = 1 . Vi får i stedet
|1/ln(x)| < 1 ⇒ |ln(x)| > 1 ⇒ ln(x) > 1 ∨ ln(x) < -1 ⇒ x > e ∨ 0 < x < 1/e ,
se også #4. Rækken er divergent for 1/e < x < e .
Skriv et svar til: Uendelig række, konvergens
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
