Matematik

globalt maksimumspunkt af to variable?

29. november 2010 af kronquist (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej.

Jeg har min funktion :    f(x,y) =  (1/4)x4 + x3 - y2 + 2xy

Hvordan afgør jeg om punktet (-1,-1) er et globalt maksimumspunkt for f ?

<ps. jeg har differentieret den mht. x og y


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

Punktet (-1;-1) er et stationært punkt for funktionen, fordi ∂f/∂x(-1;-1) = ∂f/∂y(-1;-1) = 0 .

Funktionsværdien i (-1;-1) er f(-1;-1) = (1/4) -1 -1 +2 = 1/4 .

Ser vi på funktionen f(x;0) = (1/4)x4 + x3 er det klart, at vi kan finde x-værdier, for hvilke f(x;0) > 1/4 . For eksempel er f(1;0) = (1/4) + 1 = 5/4 > 1/4 = f(-1;-1) . Heraf ses, at punktet (-1;-1) ikke er et globalt maksimumspunkt for funktionen f.


Svar #2
29. november 2010 af kronquist (Slettet)

Super svar!

Hvis det så var globalt minimum jeg skulle finde skulle jeg så finde f(0,y)   ?

Tak for svar:)


Svar #3
29. november 2010 af kronquist (Slettet)

Eller er det samme metode?


Svar #4
29. november 2010 af kronquist (Slettet)

Et andet eksempel kunne være:

f(x, y) = 3xy - x3 + 3y2 - 3y

er punktet (-1,1) et globalt minimumspunkt for f?


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

Nej, man viser, at (-1;-1) ikke er globalt maksimum ved at finde et andet punkt (x;y) , hvor f(x;y) > f(-1;-1) . Analogt for globalt minimum. Jeg valgte blot at se på f(x;00, fordi funktionen (1/4)x4 + x3 jo går mod uendelig for x→±∝ .

I eksemplet i #3 er (-1;1) igen et stationært punkt, da de afledede ∂f/∂x og ∂f/∂y begge er = 0 her . Igen kan vi se på funktionen f(x;0) = -x3 , der går mod ∝ for x→-∝ og som går mod -∝ for x→∝ . Punktet (-1;1) er altså hverken globalt minimum eller globalt maksimum for denne funktion.


Skriv et svar til: globalt maksimumspunkt af to variable?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.