Matematik

Skæring ml. 2 linjer m. 2 ubekendte

01. december 2010 af laurakrog (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej

jeg har fået givet en opgave der lyder:

find skæringspunktet mellem linjerne

m: 2x+3y=4

n: -3x+y=5

og jeg kan ikke lige finde ud af hvordan jeg skal starte på opgaven

hvis i kan hjælpe vil det være super :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

Løs ligningerne ved lige store koeffiicienters metode.

Gang ligning "n" med 3, og træk den resulterende ligning fra ligningen for "m". Løs den fremkomne ligning i x, og indsæt dette x i en af de to ligninger til bestemmelse af y. Gør prøve i de to oprindelige ligninger.


Brugbart svar (1)

Svar #2
01. december 2010 af PeterValberg

 eller brug indsættelsesmetoden:

isolér y i ligning n:    y = 3x +5

sæt dette udtryk ind i stedet for y i ligning m:

2x + 3(3x+5) = 4

bestem x

derefter skulle y let kunne bestemmes med ligning n

eller med CAS-værktøj (fx TI-nspire): 

                                                                      solve(2x+3y=4 and -3x+y=5,x,y)

eller indtegn de to rette linjer i et koordinatsystem (papir eller GeoGebra) og aflæs/bestem skæringspunktet

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #3
01. december 2010 af laurakrog (Slettet)

 super, tusind tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. december 2010 af PeterValberg

 Det var så lidt :-)

jeg kan forøvrigt anbefale GeoGebra (du kender det sikkert allerede), - det kan hentes ganske kvit og frit på nettet.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. december 2010 af PeterValberg

 man kan også bruge Cramers regel (determinant metoden), - se vedhæftede

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)

Vedhæftet fil:Cramers_regel.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #6
06. december 2010 af PeterValberg

 Ti-nspire har en smart funktion til det, - se vedhæftede

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Skæring ml. 2 linjer m. 2 ubekendte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.