Matematik

Eksponentiel funktion

04. december 2010 af Skumsøvne (Slettet) - Niveau: C-niveau

Ved givet to punkter ved jeg at a udregnes således: </o:p>

a=(x2-x1) rod af (y2/y1)</o:p>

men har jeg i mine noter skrevet at b udregnes således:</o:p>

b=y1/(a opløftet i x1) eller b=y2/(a opløftet i x2)</o:p>

Det kan ganske enkelt ikke passe da b i de to tilfælde giver to forskellige resultater, så mit spørgsmål er hvordan jeg så finder b?</o:p>

Beklager min rodede opsætning, men jeg har ikke kunne finde de tegn jeg skulle bruge, i word, selvom jeg godt ved hvor man finder tegnene normalt..</o:p>


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. december 2010 af mathon

                        a =  (y2/y1)1/(x2-x1)

                        b = y1·a-x1


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. december 2010 af PeterValberg

Du finder b, som du selv har angivet, nemlig ved at finde a først og derefter indsætte ét af de kendte punkter samt a i modellen for den eksponentielle udvikling:

                                                                      y = b·ax

du må simpelthen have tastet forkert :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #3
04. december 2010 af Skumsøvne (Slettet)

Mathon:

Tak, men dvs. at hvordan jeg troede a udregnes også er forkert?

og er 1/ et "rod af" tegn?

og opløfter du (x2-x1) sammen med roden i  (y2/y1)? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. december 2010 af PeterValberg

 givet punkterne og  på grafen for den eksponentielle funktion f(x) kan grundtallet a bestemmes som:

som du gangske rigtigt selv skriver i #0

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #5
04. december 2010 af Skumsøvne (Slettet)

 okay, men lige et sidste spørgsmål.

Kan jeg så også sætte  ind i den foreskrift b udregnes i?


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. december 2010 af mathon

                        a =  (y2/y1)1/(x2-x1)

                        b = y1·a-x1 = y2·a-x2


Svar #7
04. december 2010 af Skumsøvne (Slettet)

 Jamen hvis  i et tilfælde er 2-0'te rod af 2,5/10=0,5 dvs. a=0,5

så bliver b ved y1·a-x1=10 men ved y2·a-x2=0,625, og de to resultater skulle jo gerne have været ens?


Brugbart svar (0)

Svar #8
04. december 2010 af mathon

(x1,y1) = (0 , 10)
(x2,y2) = (2 , 2.5)
 

                  b = 10·0,50  =  2,5·0,5-2 = 10


Skriv et svar til: Eksponentiel funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.