Matematik

Hjælp til ligningen

04. december 2010 af englo (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Denne ligning driller mig:

2/x+4=3*x-2/x

og jeg har forkortet til:

4/x+4=3*x

er der nogle der kan hjælpe mig videre?


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. december 2010 af peter lind

Gang ligningen med x


Svar #2
04. december 2010 af englo (Slettet)

Hvordan det?


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. december 2010 af peter lind

Ved du ikke hvordan man ganger med x?


Svar #4
04. december 2010 af englo (Slettet)

nej og hvorfor skal jeg gange med x?


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. december 2010 af peter lind

Fordi så forsvinder brøkerne. Det overstiger mine evner at lære dig at at gange.


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. december 2010 af Anders521

Hej Laura,

Peter har ret.  At gange ligningen med variablen x vil sige at gange hvert led i ligningen med x.  Når du har gjort dette og flytter lidt rundt på ledene får du en andengradsligning. Prøv.


Svar #7
04. december 2010 af englo (Slettet)

mener i:

4/x+4=3*x =>

4*x^2+4x=3*x^2

eller?


Brugbart svar (0)

Svar #8
04. december 2010 af Anders521

Din forkortelse er korrekt, men efter notationen  =>  er det første led i ligningen forkert, men ellers har du forstået ideen.


Svar #9
04. december 2010 af englo (Slettet)

hvorfor er min forkortelse forkert er det ikke:

2/x+4=3*x-2/x =>

2/x+2/x+4=3*x-2/x+2/x =>

4/x+4=3*x

?


Brugbart svar (0)

Svar #10
04. december 2010 af Anders521

Dine udregninger i svar#9 er korrekt, men i svar#7 er det første led efter pilen => forkert dvs. når du ganger brøken 4/x med x, så skal du få 4 og ikke 4*x^2.


Svar #11
04. december 2010 af englo (Slettet)

okay så det bliver:

4+4x=3*x^2

men hvad så?


Brugbart svar (0)

Svar #12
04. december 2010 af Anders521

Hurra, den ligning er korrekt. Hvis du derefter trækker 4 henholdsvis 4x fra på begge sider af lighedstegnet, hvad får du så? Hvis du siger andengradsligning så har du ret.

Kender du mon en formel til at løse sådan en ligning? Kig i din lærebog, jeg er sikker på du kan finde den. Husk at tjekke om din(e) løsning(er) er korrekt.  


Brugbart svar (0)

Svar #13
04. december 2010 af peter lind

Flyt de 4+4x over på højre side. Du har derefter en almindelig andengradsligning, som du må løse.


Svar #14
04. december 2010 af englo (Slettet)

så bliver det

x=3x*2-4x

d=b^2-4ac

d=2^2-4*3*0

d=4-12

d=-8

x=(-(-4)+kvadratrod(-8))/6 eller x=(-(-4)-kvadratrod(-8))/6
 


Svar #15
04. december 2010 af englo (Slettet)

Er dette rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #16
04. december 2010 af peter lind

nej. flytter du over på højre side får du 0 =3x2-4x-4


Svar #17
04. december 2010 af englo (Slettet)

okay tak, men jeg sidder lige med denne

-3x+4/x+4=0

siger jeg da bare:

-3x^2+4x+4=0 og så løser den som en andengradsligning?


Brugbart svar (0)

Svar #18
04. december 2010 af PeterValberg

# 17 JA, det gør du :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #19
06. december 2010 af englo (Slettet)

Problemet er bare at dette ikke passer med det lommeregneren siger! Jeg har fået følgende:

-3x+4/x+4=0

-3x^2+4x+4=0

d=64

x=(4±√64)/2*-3)

x=-2 eller x=2/3

Lommeregnerne siger det skal være

x=-2/3 eller x=2


Brugbart svar (0)

Svar #20
06. december 2010 af peter lind

x=(4±√64)/2*-3) skal være x=(-4±√64)/2*-3) Fortegnsfejl


Forrige 1 2 Næste

Der er 25 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.