Fysik

Inertimoment - flere formler?

04. december 2010 af Kim987 (Slettet)

 Hej. 

jeg har et forholdsvis enkelt spørgsmål: 

Der står i min bog, at inertimomentet er givet ved: I=m*r^2. Men når jeg så kigget videre i min bog, står der, at en masse formler for at kunne beregne inertimomenter for forskellige legemer - fx står der, at intertimomentet for en kugle er lig med (2/5)*m*r^(2). Men hvor kommer de (2/5) fra?? er formlen I=m*r^(2) ikke en "universel" formel, der kan bruges til alle legemer? 

føler mig meget forvirret og håber, at der er nogle, der vil hjælpe. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. december 2010 af Jerslev (Slettet)

#0: Når massen er en funktion af radius, skal der integreres op over legemet.

Altså, hvis: I = m(r)*r^2.


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

Inertimomentet for et legeme er defineret i relation til den akse, hvorom legemet roterer. Inertimomentet er defineret som en sum I = ∑mi·ri2 , hvor der summeres over alle legemets massepartikler. For faste legemer omskrives inertimomentet med hensyn til en akse som et integral over legemets volumen. For et homogent legeme afhænger inertimomentet således af legemets geometri i forhold til rotationsaksen, da ikke alle masseelementer har samme afstand til rotationsaksen. For en kugle med masse m og radius R er inertimomentet med hensyn til en akse gennem kuglens centrum da (2/5)mR2 .


Svar #3
05. december 2010 af Kim987 (Slettet)

Jeg tror, jeg forstår det nu - tusind tak!


Skriv et svar til: Inertimoment - flere formler?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.