Matematik

Procent og renter.

05. december 2010 af Ksj9 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Opgaven lyder:

Et beløb sættes i banken på en konto med en fast årlig rente. Over 8 år vokser beløbet samlet med 17,54%, og efter 14 år står der 73291 kr.
Hvilket beløb blev sat i banken.

Hvordan udregner med hvilket startbeløb der blev sat ind, har prøvet frem og tilbage og kan bare ikke få det rigtige resultat.
Hjælp :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. december 2010 af Walras

Kn=K0·(1+r)t <=>

K0=Kn·(1+r)-t

så du har, at

K0=73 291·(1+0.1754)-14=7 628.71 kr.


Svar #2
05. december 2010 af Ksj9 (Slettet)

Okay, men resultat skal give 55236,44  :/ forstår det slet ikke.


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. december 2010 af Walras

Åh, det er da også mig, der har læst spørgsmålet forkert. Det er jo kun over 8 år, den vokser med 17,54 % samlet (!) og ikke i samtlige 14 år. Du skal starte med finde ud af, hvor meget 17,54 % svarer til p.a. i løbet a de 8 år og så benytte dette tal i stedet for 0.1754 i mine beregninger.

Jeg undskylder for ulejligheden.


Svar #4
05. december 2010 af Ksj9 (Slettet)

Det helt iorden, er bare glad for nogen gider og hjælpe. :)
Men vil du ikke prøve og skrive det ned med de tal hvordan jeg udregner det, er ikke sikker på jeg forstår det helt ;)


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. december 2010 af Walras

dvs

0.1754/8=0.021925

således

K0=73 291·(1+0.021925)-14=54 098.4 kr.

der kan være lidt forskelligt alt efter, hvor mange decimaler der medtages.


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. december 2010 af PeterValberg

 se vedhæftede

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)

Vedhæftet fil:procent_og_renter.jpg

Svar #7
05. december 2010 af Ksj9 (Slettet)

Tusind tak for hjælpen.

Pvm jeg forstår desværre ikke de udregninger du har lavet, men ellers tak ;)


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. december 2010 af pensionist (Slettet)

(1+r)8 = 1,1754
8*ln(1+r) = ln(1,1754)
ln(1+r) = (ln(1,1754))/8
1+r=e((ln(1,1754))/8) =1.020406487
73291 = K0*(1+r)14

K0 = 73291/(1+r)14 =55236.44


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. december 2010 af Krabasken (Slettet)

Startbeløbet er x

Efter 8 år er beløbet vokset med 17,54%

(1+r)^8 = 1,1754

8*log (1+r) = log1,1754

log (1+r) = (log1,1754) / 8 = 0,008773211

(1+r) = 10^0,008773211 = 1,020406487

(1+r)^14 = 1,32685954

x * 1,32685954 = 73291

x = 55236,44


Skriv et svar til: Procent og renter.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.