Matematik

Funktionens maksimum

06. december 2010 af zuku (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej studieportalen. 
Jeg har problemer med hvad jeg skal gøre i denne opgave:

En funktion f er bestemt ved 

f(x)=5x-e^x  , -4≤x≤8

a) bestem funktions maksimum. 

På forhånd tak!


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

Løs ligningen f'(x0) = 0 . Sammenlign værdierne f(x0) med f(-4) og f(8) . En funktion på et begrænset interval kan antage sit maksimum i det indre eller på randen af intervallet.


Svar #2
06. december 2010 af zuku (Slettet)

 Hvad mener du med sammenlign værdierne? Skal jeg sætte -4 og 8 ind på x's plads?


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. december 2010 af Krabasken (Slettet)

Ja - for at se, om de tilsvarende y-værdier overstiger dit fundne maximum


Svar #4
06. december 2010 af zuku (Slettet)

 Okay mange tak :) 


Svar #5
06. december 2010 af zuku (Slettet)

 Hvad hvis de overstiger mit fundne maximum?


Svar #6
07. december 2010 af zuku (Slettet)

 Jeg fik at vide i dag at  jeg skulle finde f(x) og derefter solve det med f(x)=0 ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. december 2010 af Krabasken (Slettet)

Hvis du erstatter f(x) med f '(x) er det helt rigtigt

Men nu spørges der jo altså om funktionens maksimum, og det er jo den tilsvarende y-værdi !


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. december 2010 af PeterValberg

 hvis du må bruge CAS-værktøj, så har de fleste en kommando, hvor de kan finde et funktionsmaksimum (eller minimum) også indenfor et interval, - TInspire har funktionen fmax

se vedhæftede

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)

Vedhæftet fil:zuku.jpg

Svar #9
07. december 2010 af zuku (Slettet)

 Ups ja. Mente jeg også. Men så forstår jeg simpelthen ikke hvad jeg skal?


Svar #10
07. december 2010 af zuku (Slettet)

Jeg kender desærre ikke TInspire. :(
Er der en anden måde man kan gøre? Evt via graph eller TI?


Brugbart svar (0)

Svar #11
07. december 2010 af PeterValberg

Du skal bestemme den maksimale funktionsværdi (på y-aksen) for funktionen indenfor de angivne interval

se vedhæftede (jeg har brugt GeoGebra, som kan hentes gratis på nettet)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)

Vedhæftet fil:zuku2.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #12
07. december 2010 af PeterValberg

 TI-89 og TI-Interactive kan ganske sikkert klare det også :-)

kommandoen må hedde det samme

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #13
07. december 2010 af PeterValberg

 se vedhæftede (det er for TI-89'eren)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)

Vedhæftet fil:zuku3.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #14
07. december 2010 af Krabasken (Slettet)

Her er hele opgaven een gang for alle:

f(x) = 5x-e^x

f '(x) = 5 - e^x sættes = 0

x = ln5 = 1,609

y = 5x-e^x = 5*ln5-5 = 3,047

Yderpunkterne: f(-4) = -20,01 og f(8) = -2941

Ingen af dem overstiger 3,047 så det er altså

funktionens maksimum
 


Brugbart svar (1)

Svar #15
07. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

Det drejer sig om at løse ligningen f'(x0) = 0 , med f(x) = 5x - ex , dvs

ex0 = 5 , eller

x0 = ln(5) ≈ 1,60944 .

Da f''(x) = -ex < 0 for alle x, og da -4 ≤ x0 ≤ 8 , ses det at funktionens maksimum er

f(x0) = f(ln(5)) = 5·ln(5) - eln(5) = 5·(ln(5) -1) ≈ 3,04719


Svar #16
07. december 2010 af zuku (Slettet)

 Nårh! Ja, nu er jeg helt med! Tusind tak for hjælpen alle sammen, det var virkelig dejligt :)


Skriv et svar til: Funktionens maksimum

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.