Matematik

Bestem ligning for tangenten

06. december 2010 af zuku (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej studieportalen.
Jeg har problemer med hvad jeg skal gøre i denne opgave.

En funktion f er bestemt ved 

f(x) = 1/4x^3-x^2-x+4

Det skæringspunkt mellem grafen for f og førsteaksen, der har den mindste førstekoordinat, kaldes A.

a) bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet A.

- Skal man regne den ud som en andengradsligning først eller beregne f'(x)? 

På forhånd mange tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. december 2010 af Anxyous (Slettet)

 Beregn rødderne; den mindste af disse er A.

Så kan du opskrive differentialkvotienten og bestemme ligningen for tangentens hældning.


Brugbart svar (1)

Svar #2
06. december 2010 af PeterValberg

 Bestem skæringspunkterne med førsteaksen, - hint: sæt f(x)=0 og brug CAS-værktøj :-)

find det skæringspunkt, der opfylder ovenstående (det er x-koordinaten, du skal bruge)

bestem den afledede funktion f'(x)

hvis vi kalder den fundne x-værdi for x0 kan tangentens ligning bestemmes som:

y = f'(x0)·(x - x0) + f(x0)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #3
06. december 2010 af zuku (Slettet)

 Når man sætte f(x) = 0, skal man så sætte 0 på x'ets plads?


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. december 2010 af Anxyous (Slettet)

Nej, du sætter funktionsudtrykket lig 0.


Svar #5
06. december 2010 af zuku (Slettet)

 Det forstår jeg ikke. 


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. december 2010 af Anxyous (Slettet)

 Løs ligningen

1/4x3-x2-x+4 = 0


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5

Man skal finde det eller de x, der opfylder ligningen f(x) = 0 .


Svar #8
07. december 2010 af zuku (Slettet)

 Er dette rigtigt:

f(x)= 1/4x^3-x^2-x+4 --> f'(x)=3*1/4x^2+2*(-x)^2-x = 3/4x^2-2x^2-x = 3/4x^2-x^2


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det er ikke korrekt differentieret. Leddet -x differentieres til -1 , og -x2 differentieres til -2x .


Skriv et svar til: Bestem ligning for tangenten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.