Matematik

Bestemmelse af koordinatsætet til en vektor

06. december 2010 af _durita (Slettet)

Hej :)

Jeg ville bara lige spørge om der er nogen der ved hvordan man skal finde koordinatsættet til en vektor b, når der oplyses:

Vektor a = (2, -3)

Om vektor b oplyses, at     a * b = 4       og    a * b = -19    (her har b en sådan hat oppe over sig, som jeg ikke kan lave med computeren)

Tak på forhånd :)    


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

Kald den ukendte vektor b = (b1 , b2) . Så er tværvektoren b^ = (-b2 , b1) . Løs nu de to sammenhørende ligninger i (b1 , b2)

ab = 4     og    ab^ = -19


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. december 2010 af peter lind

Kald vektor b's koordinater for (b1, b2) . Brug dette til art beregne de 2 skalarprodukter. Det giver to ligninger i de 2 ubekendte b1 og b2


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. december 2010 af PeterValberg

deraf følger:

prikprodukterne:

Dermed har vi to ligninger med to ubekendte:

2b1 - 3b2 =4

-2b2 - 3b1 = -19

som løses på sædvanligvis, dermed bestemmes koordinaterne b1 og b2 til vektor b
 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. december 2010 af PeterValberg

 se vedhæftede

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)

Vedhæftet fil:durita.jpg

Svar #5
06. december 2010 af _durita (Slettet)

Tak for svarene :)

Men det som pvm skriver eller har vedlagt, jeg kan ikke skrive det sðdan op i min regnemaskine, vi skal regne det hele ud. Kendur du måske en måde hvor man kan regne det uden regnemaskine?


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5

Du skal løse ligningerne

2b1 - 3b2 =4

-3b1 - 2b2 = -19

Benyt, f.eks., lige store koefficienters metode. Gang den første ligning med 3 og den anden ligning med 2, og læg så ligningerne sammen. Derved fremkommer en ligning i b2 alene, der så kan løses. Den fundne værdi indsættes i en af ligningerne, hvorved b1 kan findes.


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. december 2010 af PeterValberg

 #5 ja da, to ligninger med to ubekendte kan løses som:

For nemheds skyld kalder vi vektor b's x-koordinat for x (i stedet for b1)
og y-koordinaten for y (i stedet for b2

Vi fik tidligere opstillet disse to ligninger:

2x - 3y = 4
-3x - 2y = -19

Lad os vælge indsættelsesmetoden som løsningsmetode....
Den ene ligning bruges til at finde et udtryk for den ene variabel, dette udtryk indsættes i den anden ligning.

Vi "snupper" den første ligning:

2x - 3y = 4    ⇔    x = 1,5y + 2  (regn eventuelt selv efter)

dette udtryk for x indsættes i den ANDEN ligning:

-3x - 2y = -19
-3(1,5y + 2) - 2y = -19
-4,5y - 6 - 2y = -19
-6,5y = -13
y = 2

Denne værdi for y indsættes (lettest) i udtrykket for x, hvorved x bestemmes:

x = 1,5y +2 = 1,5·2 +2 = 5

løsningen for de to ligninger med to ubekendte er således:   (x,y) = (5,2)

dermed har vi fundet koordinaterne til vektor b:  

Håber det besvarer dit spørgsmål

Peter

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #8
06. december 2010 af _durita (Slettet)

Tak for svaret :)


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. december 2010 af PeterValberg

 det var da så lidt :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Bestemmelse af koordinatsætet til en vektor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.