Fysik

Hjælp til SRP. Skråt kast med luftmodstand

07. december 2010 af steefann (Slettet)

Jeg skal skrive SRP omkring overståede spørgsmål.

Er der nogle der har en ide om, hvordan man beregner luftmodstanden i et skråt kast.

Har valgt mat/fys og ved det er noget med en differentialligning.

Håber nogle kan hjælpe (evt sende nogle gode links)

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. december 2010 af peter lind

Luftmodtanden er proportional med kvadratet på hastigheden og modsat rettet hastigheden. Det giver 2 sammenkoblede differentialligninger, som er meget svær at løse. Hvis du må bruge et CAS værktøj kan det klares. Indskrækningen til en lodret bevægelse gør en løsning med håndkraft mulig.


Svar #2
08. december 2010 af steefann (Slettet)

Hej Peter.

Tak for din besvarelse. Jeg har i mellem tiden ændret mit emne til: Frit fald med luftmodstand.

Men Jeg er stadig lidt i tvivl omkring, hvordan jeg skal kombinere den fysiske ligning for et frit fald med luftmodstanden.


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. december 2010 af peter lind

F = -m*g-k*v2 . Brug Newtons anden lov på det.


Svar #4
08. december 2010 af steefann (Slettet)

Okay mange tak.

Når jeg så skal til at indblande noget differentialregning, hvad vil du så anbefale jeg gør ?

Altså jeg har fundet noget på nettet der lyder sådan: m*a = m*v - k*v  Er det korrekt ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. december 2010 af peter lind

Nej. Se på definition af acceleration,


Svar #6
09. december 2010 af steefann (Slettet)

Forstår ikke helt, men prøver mig lidt frem :)


Svar #7
11. december 2010 af steefann (Slettet)

Hej Peter.

Kan du ikke forklare lidt nærmere omkring hvordan jeg kommer frem til ligningen.

Jeg er gået død i det.

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. december 2010 af peter lind

Newtons anden lov: F = m*a = m*d2x/dt2


Svar #9
11. december 2010 af steefann (Slettet)

ahhh, nu forstår jeg lidt bedre :)

Når jeg udleder det skal jeg gerne komme frem til ?


Brugbart svar (0)

Svar #10
12. december 2010 af peter lind

Du skal komme frem til en differentialligning, som du løser. Derefter har du partiklens sted og hastighed som funktion af tiden.


Svar #11
13. december 2010 af steefann (Slettet)

Det vil sige ligningen lyder sådan. :  m*d2x/dt = -m*g-k*v2 ?????


Brugbart svar (0)

Svar #12
13. december 2010 af peter lind

ja


Svar #13
13. december 2010 af steefann (Slettet)

Okay, Jeg vender muligvis tilbage med flere spørgsmål :)


Svar #14
13. december 2010 af steefann (Slettet)

Når jeg kommer frem til d2x/dt = (-m*g)/m - k*v2   (er det korrekt), Hvordan skal jeg komme videre ?


Brugbart svar (0)

Svar #15
13. december 2010 af peter lind

Forkort m ud. Løs derefter den fremkomne differentialligning. Brug et CAS værktøj til det.


Skriv et svar til: Hjælp til SRP. Skråt kast med luftmodstand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.