Fysik

tryk i hjernen

07. december 2010 af jgmajk (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

En girafs hjerte er placeret i højden 2 m. Når dyret er færdig med at plukke blade,
rejser det sit hoved fra at være på højde med hjertet – situation a – til højden y=3,5m, svarende til giraffens fuldt oprejste stilling – situation b –. Vi forestiller os for enkelthedens skyld at hjertet og hjernen er forbundet med en pulsåre med tværsnit A, og at blodtilstrømningen i den er laminær og uden tab. Vi regner endvidere med at blod og vand har samme massetæthed.
a) I situation a er blodtrykket ved hjertet lig med pa. Hvad er blodtrykket ved
hjernen?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. december 2010 af goathunter (Slettet)

trykket i en væskesøjle er P=ρgh altså vand/blods massetæthed gange tyngdeaccelerationen gange højden. Og tryk kan bare lægges sammen så

pb=pa+ρgh hvor h så vil være h=3.5m-2m=1.5m


Svar #2
08. december 2010 af jgmajk (Slettet)

hmm hvordan finder jeg pa? For har jo umiddelbart kun pb=pa+0,997g/cm3*1,5m...


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. december 2010 af goathunter (Slettet)

tror ikke du skal finde en talværdi for pa


Svar #4
08. december 2010 af jgmajk (Slettet)

jamen hvordan finder jeg så blodtrykket i hjernen ud fra den ligning?


Skriv et svar til: tryk i hjernen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.