Matematik

bestemmelse af proportionalitetsfaktoren

09. december 2010 af nallevhg (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej sammen!

Det drejer sig om vores første matematikrapport på gymnasiet. (Er ikke specielt god til matematik - specielt ikke det her).

Har de sidste mange dage siddet i timevis hakket over følgende opgave:

"Det oplyses, at y er proportional med x. Når x = 7,3 er y = 21,9

a) Bestem proportionalitetsfaktoren.

Bestem y, når x = 8,5

Bestem x, når y = 27 "

a) = 21,7/7,3 = 3

men det med at bestemme y og x er jeg virkelig lost i.

Det er noget med y = ax??  - men hvordan findes jeg a eller y/x når jeg ved hvad x/y er?

Håber på nogle svar hurtigt - da Matematikrapporten er til imorgen, fredag d.10/12 .

På forhånd mange tak!!


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. december 2010 af PeterValberg

Generelt er der tale om proportionalitet når:  y = k·x   hvor k er proportionalitetsfaktoren

du får at vide  x og y er proportionale, når x = 7,3 og y = 21,9
brug den oplysning til at bestemme k (giver k = 3 som du så rigtigt skriver)

du ved nu at:

y = 3·x

i spørgsmål a indsætter du den kendte værdi for x og bestemmer y som en simpel ligning

i spørgsmål b indsætter du den kendte værdi for y og bestemmer x som en simpel ligning

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
09. december 2010 af nallevhg (Slettet)

Mange tak for svaret - det var en stor hjælp!


Skriv et svar til: bestemmelse af proportionalitetsfaktoren

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.